Biznis i ekonomijaPreporučeno

Grč u kreditiranju i drugi pokazatelji sugeriraju stagnaciju i/ili recesiju u europodručju

U rujnu je zatajilo kreditiranje putem banaka u europodručju, pokazali su u srijedu objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB) što se tumači kao još jedan dokaz da zona s 20 nacija klizi u recesiju.

Na nevolju u posljednjim tjednima ukazuju brojni indikatori, od industrijskog outputa preko indeksa menadžera nabave (PMI) do sentimenta poduzetnika i potrošača.

>>>‘Sve jasnija’ recesija u europodručju | PMI

Aktualne procjene su da gospodarstvo eurozone stagnira, ili čak kopni, u okolišu označenom slabom vanjskom potražnjom, zaziranjem kupaca i visokim kamatnim stopama u financijskom sustavu.

Shodno navedenom, posuđivanje biznisima u rujnu se povećalo za 0.2% u poredbi s istim mjesecom lani, što je najniža razina od 2015. godine kada je zona započela s izranjanjem iz dužničke krize. Emisija zajmova bila je za 0.7% manja nego u kolovozu.

>>>Cijena zaduživanja u eurolandu na najvišim razinama od začeća

Na kreditiranje izravno utječe stezanje monetarne politike Europske središnje banke koja je prošlog mjeseca referentnu kamatnu stopu za financijski sustav povećala na 4% s nadom da će poskupljenje novca ukrotiti inflaciju cijena koja je u većini eurozone još uvijek veća od ciljanih 2% u srednjem roku.

U rujnu je usporilo i kreditiranje domaćinstava, koje je poraslo za samo 0.8%, nakon 1% u kolovozu.

Anketa ECB sugerira da će najveći zajmodavci europodručja u četvrtom tromjesečju nastaviti s ograničavanjem kreditiranja za poduzetnike i da potražnja za zajmovima vene.

>>>Ministri europodručja dogovorili fiskalnu konsolidaciju, povlačenje energetskih potpora

Mjera rasta opskrbe novcem (M3), u prošlosti prihvaćena kao dobar pokazatelj budućeg gospodarskog rasta, u rujnu se smanjila za 1.2%, nakon što je u kolovozu usahnula za 1.3%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters