Biznis i ekonomija

HUP pozdravlja popuštanje mjera, upozorava na ‘konzervativne procjene’ o 300,000 nezaposlenih

Davor Majetić; Foto: N1/YouTube

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je u četvrtak Vladin plan relaksacija mjera,  ali i poručila kako su nužne jasne upute epidemiologa za rad u vrijeme relaksacija mjera, kao i da hitno treba “stvarati rješenja za snažniji zamah gospodarstva”.

“HUP pozdravlja plan relaksacija mjera Vlade RH i otvaranje obimnije poslovne aktivnosti jer je to važan korak na putu prema oporavku gospodarstva. Današnja odluka Vlade daje jasan smjer za ponovno intenziviranje poslovnih aktivnosti i povratak na radna mjesta što je preduvjet stvaranja prihoda i osiguravanja sredstava za plaće radnika”, ističu iz HUP-a u priopćenju.

Važna dimenzija je i psihološki moment za sve, u kojem je dobiven jasan pokazatelj da situacija ide prema boljem, ocjenjuju u HUP-u.

U konzervativnim procjenama do kraja godine se predviđa da će biti 300 tisuća nezaposlenih te je zato “hitno potrebno stvarati rješenja za snažniji zamah gospodarstva,”

HUP

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić pritom apelira da poslodavci u najkraćem roku dobiju jasne i nedvosmislene upute o načinu sigurnog rada.

“Precizne upute su potrebne tvrtkama kako bi mogli poduzeti sve što je potrebno za poslovanje u novim uvjetima, sukladno uputama epidemiologa. Na taj način najbrže će se moći osigurati uvjeti koji jamče sigurnost zaposlenika, ali i klijenata, kupaca i potrošača te omogućiti nastavak gospodarske aktivnosti bez prijetnji kaznama i zatvaranjima zbog mogućih nejasnih interpretacija. Mislimo da je važno da zajedno s Vladom osiguramo da mjere koje se traže budu primjenjive i izvedive u praksi“, poručuje Majetić.

>>>Glas poduzetnika: inspektorat ‘reketari’, Andrija Mikulić treba dobiti otkaz

HUP također apelira da Vlada što prije sastaviti i kriterije prema kojim će se epidemiološkim pokazateljima omogućavati otvaranje sektora kojima je zabranjen rad. “Na osnovu tih kriterija poduzetnici će moći pratiti situaciju i pripremiti se za mogući početak rada. Uz to, kada Vlada objavi takve naputke za pojedine sektore, poduzetnici će moći ocijeniti je li im moguće profitabilno ili održivo poslovati u takvim uvjetima”, ističu poslodavci.

Uz ovu fazu relaksacije mjera, snažan fokus napora HUP-a usmjeren je, kako se navodi, na mjere za poticanje gospodarstva i pokretanje novog gospodarskog ciklusa, jer moramo stvoriti preduvjete i rješenja za zamah u narednoj godini.

U konzervativnim procjenama do kraja godine se predviđa da će biti 300 tisuća nezaposlenih te je zato “hitno potrebno stvarati rješenja za snažniji zamah gospodarstva”, poručili su iz HUP-a.

Pritom predlažu devet nužnih preduvjeta za revitalizaciju gospodarstva – održavanje likvidnosti poduzeća, žurnu analizu svih parafiskalnih nameta – smanjivanje onih koji čine najveći trošak hitno makar na određeno vrijeme, a potom na temelju analize i trajno smanjenje i ukidanje svih za koje je to moguće.

Kao nužne preduvjete ističu i reorganizaciju javne uprave i teritorijalnog ustroja države, digitalizaciju države, promjenu radnog zakonodavstva, nastavak procesa javne nabave i javnih investicija, jačanje investicija privatnog sektora i bolja suradnja lokalnih poduzetnika i lokalne samouprave, plaćanje PDV-a po realizaciji.

>>>HUP poziva na poticanje i čuvanje lokalne javne potrošnje o kojoj ovise mnoga poduzeća

Listu nužnih preduvjeta za revitalizaciju gospodarstva HUP zaključuje pitanjem “samodostatnosti kao pitanjem nacionalne sigurnosti, prvenstveno u hrani i lijekovima – strateški razvoj industrije hrane i lijekova u Hrvatskoj radi dostizanja više razine samodostatnosti”.

HUP će zbog toga intenzivno nastaviti razgovarati s Vladom kako bi se svi zajedno što prije pripremili za pokretanje novog gospodarstva, poručili su.

Popuštanje mjera u tri koraka

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja.

Među mjerama za pokretanje gospodarskih djelatnosti Vlada je u prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, najavila omogućavanje rada svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To su aktivnosti poput krojača, izrade ključeva, postolara, turističkih agencija isl.

>>>Tko, kada, kako… popuštanje kriznih mjera u tri koraka: detalji

Od ponedjeljka bi se uvele i javne gradske i prigradske linije te brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama.

Druga faza uslijedila bi od 4. svibnja, a u njoj bi se uz ostalo dozvolio rad svim uslužnim djelatnostima koje obavljaju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih mjera, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

Treća faza predviđena je za 11. svibnja, koja u dijelu gospodarskih djelatnosti među ostalim predviđa omogućavanje rada trgovačkih centara, uvođenje međužupanijskih prijevozničkih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza, kao i omogućavanje rada ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Dozvolio bi se i rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima, samo za korisnike smještaja te rad nacionalnih parkova i parkova prirode te bi se proširili uvjeti za izdavanje e-propusnica.

Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora.

Comments (2)

  1. […] >>>HUP pozdravlja popuštanje mjera, upozorava na ‘konzervativne procjene’ o 300,000 ne… […]

  2. […] >>>HUP pozdravlja popuštanje mjera, upozorava na ‘konzervativne procjene’ o 300,000 ne… […]

Comments are closed.