PolitikaPreporučeno

Kiša ruskih dalekometnih raketa širom Ukrajine | VIDEO

Ruska artiljerija; Foto: WarLeaks - Military Blog/YouTube

Ruske snage u subotu granatiraju južni ukrajinski grad Nikopolj u novoj seriji bombardiranja urbanih područja u kojoj je u posljednja tri dana ubijeno najmanje 37 ljudi.

Ukrajinske hitne službe navode da je u subotnjem udaru ranjeno dvoje ljudi, jedna je osoba zarobljena u ruinama.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

U petak navečer raketni je napad potresao i grad Dnjipro na rijeci Dnjepru smješten na oko 120 kilometara sjeverno od Nikopolja.

Guverner Valentin Rezničenko na Telegramu je objavio da je ubijeno troje a ranjeno 15 ljudi. Rakete  su pogodile industrijsku tvornicu i ulicu do nje. Zapisi na društvenim mrežama bilježe spaljena vozila i gust crni dim nad zgradama.

>>>‘KABOOM!’: Ukrajina vratila kontrolu nad Zmijskim otokom, simbolom ratne propagande

Još jedan raketni udar kroz noć je odjeknuo u gradu Čugujevu u harkovskoj oblasti, stradalo je troje ljudi, uključujući 70-godišnju ženu.

>>>Njemački intelektualci pozvali na kapitulaciju Ukrajine; veleposlanik ih ‘poslao u pakao’

Guverner Oleg Sjnehubov kaže da je u napadu oštećen stambeni blok, škola i trgovina. Spasilačke službe raščišćavaju i pretražuju lokacije.

Vojni ciljevi u gusto naseljenim područjima

Posljednji udari u skladu su s upozorenjima i najavama predsjednika Vladimira Putina i ruskih vojnih dužnosnika da će isporuka modernog zapadnjačkog oružja proširiti opseg ciljeva.

>>>Putin: poriv Zapada da se bori do zadnjeg Ukrajinca je tragedija

Ukrajina je u dosadašnjem tijeku ratu pokazala sklonost pošiljke “skrivati” u urbanim i gusto naseljenim područjima.

>>>15 civila ubijeno u udaru ruskih Uragana na stambenu zgradu | bitka za Donbas

Pavlo Kirilenko, guverner Donjecka, jedne od dviju oblasti u Donbasu čiju je neovisnost neposredno prije rata prepoznao Putin, u petak je izvijestio da je ususret vikendu u nizu granatiranja i raketnih udara poginulo osam i ranjenoj 13 ljudi na 10 lokacija.

Rusija je u četvrtak ispalila krstareću raketu Kalibr iz podmornice u Crnom moru i pogodila uredsku zgradu u gradu Vinica s oko 370,000 stanovnika smještenom 200 kilometara jugozapadno od Kijeva.

Kijev je rekao da su u udaru ubijene najmanje 23, a ranjeni deseci osoba.

Smrt Lize

Među stradalima je četverogodišnja djevojčica Liza s Downovim sindromom čije je tijelo pronađeno u krhotinama pored dječjih kolica. Smrt Lize naširoko je popraćena na društvenim mrežama.

Liječnici su rekli da njezina teško ranjena majka, Irena Dmitrijeva, još ne zna za pogibiju kćeri uslijed bojazni da bi ju spoznaja mogla ubiti.

>>>Putin: zapadnjačke pošiljke oružja ‘lomimo kao orahe’

“Ima opekline, ozljede prsnog koša, abdomena, jetre i slezene. Spajali smo organe, kosti su smrskane kao da je prošla kroz stroj za mljevenje mesa,” rekao je glavni liječnik Bolnice za Hitnu pomoć, Aleksandar Fomin. Da smo joj rekli o smrti njezine kćeri, “mi bismo je izgubili”.

>>>‘Za djecu’: velika proturječja o napadu na ukrajinski željeznički kolodvor | VIDEO

Rusko ministarstvo obrane u izvještaju je navelo da je cilj u Vinici bila zgrada u kojoj su se visoki dužnosnici ukrajinske vojske sastajali s dobavljačima oružja.

Rusija postojano odbacuje navode da hotimice cilja civile i Kijev optužuje da pošiljke zapadnjačkog oružja pokušava zaštiti razmještanjem ili dostavom u gusto naseljena urbana područja.

>>>Volodin: Ukrajina čini sve što može kako bi osigurala de se ne zaustavimo u Donbasu

Ujedinjeni narodi kažu da su od početka invazije 24. veljače stradale tisuće ukrajinskih civila i deseci tisuća vojnika zaraćenih strana.

Napredak u pregovorima o izvozu žitarica

Unatoč krvoproliću, Kijev i Moskva u posljednjim danima izvještavaju o napretku pregovora koji bi trebali omogućiti podizanje crnomorske blokade i osigurati izvoz ukrajinskih žitarica. Turska, glavni posrednik u razgovorima, očekuje da bi dogovor mogao biti potpisan idućeg tjedna.

Upitan je li najavljeni rok realan jedan je ukrajinski dužnosnik uz uvjet anonimnosti za Reuters rekao: “Uistinu se nadamo da je tako. Mi žurimo koliko možemo.”

Da je sporazum blizu signalizira i rusko ministarstvo obrane uz upozorenje da dogovor o žitaricama ne vodi nastavku mirovnih pregovora.

>>>Rusija blagoslovljena rekordnim urodom pšenice

Dogovor će izgledno uključivati inspekciju plovila kako bi se Rusija uvjerila da ona ne služe za dopremanje zapadnjačkog oružja te garanciju izvoza i izuzeća od sankcija za ruske žitarice.

G20 bez konsenzusa

Rat je dominirao i sastankom ministara financija 20 vodećih svjetskih gospodarstava (G20) u Indoneziji. Dva su izvora za Reuters odvagnula da su izgledi za zajedničku osudu Rusije slabi uslijed zaziranja velikih članica poput Brazila, Kine, Indije ili Južne Afrike koje ignoriraju pozive na sankcioniranje Moskve i aktualnu situaciju koriste kako bi osigurale isporuku ruskih energenata uz povoljne uvjete.

>>>Brazil želi maksimalne količine ruskog dizela

Zapadnjački su diplomati kroz tjedan upozoravali da će sporazum o priopćenju sa sastanka biti težak jer nema širokog konsenzusa i jer Rusija blokira tekst koji bi je krivio za aktualne gospodarske nevolje širom svijeta.

“Kapacitet G20 da djeluje i komunicira izrazito je snažno osujećen ratom u Ukrajini za koji potpunu odgovornost ima jedna od G20 članica,” rekao je izvor iz francuskog ministarstva financija.

>>>Nakon ‘kuge’, osvajanja i rata, stiže glad, nemiri

Rusija svoj pohod na Ukrajinu karakterizira kao “specijalnu vojnu operaciju” za demilitarizaciju i iskorjenjivanje nacionalista. Kijev i njegovi saveznici drže da je riječ o ničim izazvanom ratu agresije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Kiša ruskih dalekometnih raketa širom Ukrajine | VIDEO 16/07/2022 […]

Comments are closed.