Politika

Kurz i Söder: EU je ugrožen slijȇva i zdesna, treba nam snažan politički centar

Sebastian Kurz; Foto: Etienne Ansotte

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka, ÖVP) i bavarski premijer Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija, CSU) upozorili su u petak u Beču na mogući raskol Europe te su odbacili suradnju s desnim, populističkim strankama na europskoj razini.

„Ja ne držim mnogo do suradnje sa strankama poput Alternative za Njemačku ili s Marine Le Pen, kojima je cilj izlazak iz Europske unije“, rekao je Sebastian Kurz nakon sastanka s Markusom Soederom u Beču.

„Ova Europa je u opasnosti. Već se na nekim mjestima počela osipavati jer ima onih koji ju žele rascijepiti“, upozorio je Soeder.

>>>Nacionalno okupljanje, Liga, AfD i nacionalisti formirali grupu Identitet i demokracija (ID)

I Soeder i Kurz su zaključili kako je Europi potreban snažan politički centar jer da „i slijeve i s desne strane“ postoje snage koje ju žele rascijepiti.

Soeder je rekao kako mu se „ne dopada“ susret mađarskog premijera Viktora Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, koji se zbio dan ranije u Mađarskoj.

„Ovaj susret i signali koji su odaslani s njega su kontraproduktivni“, rekao je Soeder komentirajući poziv dvojice čelnika koji rade na okupljanju desnih, populističkih stranaka na europskoj razini.

“Ja ne držim mnogo do suradnje sa strankama poput Alternative za Njemačku ili s Marine Le Pen, kojima je cilj izlazak iz Europske unije.”

Sebastian Kurz

Puna podrška Manfredu Weberu

Prethodno je i njemačka kancelarka Angela Merkel odbila Orbanov poziv da se Europska pučka stranka (EPP), koja okuplja stranke europskog desnog centra, okrene suradnji s radikalno desnim strankama, umjesto onoj s europskim socijaldemokratima.

Orbanova stranka Fidesz od ožujka je pod suspenzijom u EPP-u pod optužbom za kršenje europskih načela vladavine prava, slobode medija i migrantskih prava.

Upitan na to kako gleda na blisku suradnju ÖVP-a s desnom, populističkom Slobodarskom strankom Austrije (FPÖ), koja tijesno surađuje s desnim populistima poput talijanskog čelnika radikalno desne Lige Mattea Salvinija ili Marine Le Pen iz francuskog Nacionalnog okupljanja, Soeder je rekao kako je to stvar Austrije.

„Mi imamo dovoljno problema s AfD-om i kako se boriti protiv njih“, dodao je.

>>>‘Mađarskog premijera bira mađarski narod’: Orban povukao podršku Weberu

I Kurz i Soeder su pružili punu podršku glavnom kandidatu Europske pučke stranke Manfredu Weber (CSU) te su izrazili nadu da će Weber postati i novi predsjednik Europske komisije.

Kurz i Soeder su kontrole austrijsko-njemačkih granica, uvedene u jeku izbjegličke krize 2015., opisali kao svrsishodne i nužne, ali su se založili za rješenje koja bi išlo najmanje na štetu građana.