Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kvartalni BDP u eurozoni anemičniji od očekivanja, Njemačka koketira s recesijom

Gospodarstvo europodručja iz prvog je tromjesečja 2023. izašlo s rastom anemičnijim od očekivanja, pokazali su u petak preliminarni podaci.

Bruto domaći proizvod (BDP) u monetarnoj uniji kvartalno je porastao za sramežljivih 0.1%, nasuprot konsenzusu u očekivanjima analitičara u anketama Reutersa o usponu za 0.2%.

>>>Njemačka bilježi najveću inflaciju cijena hrane u povijesti praćenja podataka

Eurozona je u četvrtom tromjesečju 2022. godine iskusila pad BDP-a za 0.1%, ali se on s 1. siječnja nivelirao na 0 uslijed usvajanja eura i pridodavanja gospodarskih performansi Hrvatske koja je postala njezina 20 članica.

Stagnacija u Njemačkoj

Prvi podaci za prvo tromjesječje bilježe i neočekivanu stagnaciju gospodarskih aktivnosti u Njemačkoj koja koketira s tehničkom recesijom.

>>>Njemačka je na pragu tehničke recesije

Najsnažnije europsko gospodarstvo prošlu je godinu zaključilo s padom BDP-a za 0.5%, da bi u prvom kvartalu stagniralo na 0. Ukoliko konačni podaci pokažu negativnu vrijednost, Njemačka će zadovoljiti definiciju tehničke recesije.

Rast BDP-a zabilježen je u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj. Preliminarno izvješće Eurostata nije uvrstilo podatke za Hrvatsku.

Latencija

Pojedini analitičari važu da se Europska unija i europodručje dobro hrvaju s ratom u Ukrajini uvjetovanom energetskom krizom i prilagodbama Europske središnje banke (ECB).

Iako se zona drži bolje od očekivanja, pojedini faktori, uključujući transmisiju monetarne politike, ostaju nepoznanica.

>>>Neočekivani procvat, neravnoteža u uslužnom i proizvodnom sektoru eurozone | PMI

ECB u nastojanju da ohladi cijene novac poskupljuje najbržim tempom u svojoj povijesti. Između donošenja i primjene monetarnih smjernica i njihovog zrcaljenja u realnom gospodarstvu pritom postoji zadrška, u pravilu od šest mjeseci do godine i kusur dana.

Stezanje i izazovi

U ilustraciji navedenog, američko gospodarstvo tek ovih dana pokazuje znakove usporavanja iako su Federalne rezerve sa silovitim stezanjem uzdi i kroćenjem inflacije započele u ožujku 2022. godine.

Kako bilo, Europska komisija u aktualnom okolišu predviđa da će BDP eurozone u 2023. porasti za 0.9% i potom za 1.5% sljedeće godine.

>>>Stagnacija BDP-a u europodručju, kontrakcija u EU | Q4 2022

Izvršno tijelo drži da će blok izbjeći recesiju, iako ne bez izazova.

Širim trendovima u aktualnom trenutku ponajviše prkose Hrvatska i Španjolska.

Vlada RH u četvrtak je prognozu rasta BDP-a u 2023. godini popravila za 1.5 postotnih bodova, na 2.2%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Kvartalni BDP u eurozoni anemičniji od očekivanja, Njemačka koketira s recesijom… 28/04/2023 […]

  2. […] >>>Kvartalni BDP u eurozoni anemičniji od očekivanja, Njemačka koketira s recesijom […]

Comments are closed.