Biznis i ekonomijaPreporučeno

Milanović na Danu velikih planova: nalazimo se u teškim, recesijskim vremenima

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na konferenciji “Dan velikih planova” koju već 15 godina organizira tjednik “Lider”. U izlaganju na temu “Globalni politički rizici i utjecaj na Republiku Hrvatsku” Predsjednik je govorio o geopolitičkoj situaciji.

>>>Predsjednik Milanović: stvarno nam može biti bolje | Dan velikih planova

“Kina je faktor stabilnosti ali i nestabilnosti. SAD je ne želi prihvatiti kao novog takmaca. Od raspada hladnoratovskog poretka Amerika je dominirala svijetom, ali su se isto tako tokom tog perioda Rusi i Amerikanci respektirali i plašili jedne druge. Ugovori koji su se tada potpisivali pokazuju koliki su strah i respekt imali jedni prema drugima. Ti ugovori su jako bili bitni za stabilnost i predvidivost u svijetu, kao što je ugovor o kontroli oružja”, rekao je i dodao kako se sve promijenilo poremećajem toga te da više ništa nije isto.

Predsjednik Zoran Milanović na Danu velikih planova tjednika Lider; Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Dario Andrišek
Nekontrolirana sila

Konstatirajući kako je Kina narasla iz jedne zaostale i agrarne ekonomije u veliku ekonomsku, tehnološku i termonuklearnu silu te je pitanje godine kada će se izjednačiti s Amerikancima i Rusima po arsenalu i njegovoj ubojitosti.

>>>Uočite uzdizanje kineskog juana

“Treba vidjeti hoće li i kako će to utjecati za njihovu vanjsku politiku koja je do sad bila, u vojnom smislu, jako defenzivna.  Kina je osigurala određenu vrstu stabilnosti, predvidivosti i visoku profitabilnost za mnoge proizvode, što je Amerikancima odgovaralo jer im je omogućavalo ogromne profite. Godinama kasnije, Kina je izrasla u nekontroliranu silu. Kako živjeti sada s tim?” zapitao se predsjednik Milanović.

Sporazum Z4

Za područje Balkana je kazao kako tu nema geopolitike s obzirom da nema utjecaja na odnos snaga u svijetu. Govoreći o Hrvatskoj, Predsjednik Republike je spomenuo Sporazum Z4 o komadanju Hrvatske, koji je srećom zaustavila Hrvatska vojska i tadašnji državni vrh.

“Taj sporazum je bio napisan u ruskoj ambasadi u Zagrebu. Pisali su ga zajedno ruski i američki ambasadori, Europska unija i UN. To je bio tadašnji svijet” naglasio je te dodao kako smo se kasnije kao mala i žilava nacija izborili za ono što imamo danas i to što imamo je bolje nego ikad u povijesti. “Nije idealno jer nismo u potpunosti gospodari svoje sudbine. Međutim, mi smo se svjesno i racionalno doveli do toga. Ovako nam se lakše nositi s izazovima koji su već tu, a to je promjena svijeta.”

Predsjednik Zoran Milanović na Danu velikih planova tjednika Lider; Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Dario Andrišek
Ovisnost

Govoreći o hrvatskom mjestu u globaliziranom svijetu, predsjednik Milanović je rekao: “Hrvatska jako ovisi o EU, o monetarnoj politici neću govoriti jer je više nemamo. To je bilo neizbježno i to ne smatram niti uspjehom niti neuspjehom nego jednom datošću kojoj se Češka i Mađarska odupiru. To govorim iz perspektive stabilnosti njihovih nacionalnih valuta i kamatnih stopa na stambene kredite koji su u Češkoj niži nego u Italiji ili Grčkoj koje su u euro-zoni. Euro, dakle, nije jedini kriterij već postoje i drugi koje tržišta i investitori prepoznaju”.

Recesija u Njemačkoj

Posebno je izdvojio situaciju u Njemačkoj koja je važna za hrvatsko gospodarstvo.  “Nalazimo se u teškim mjesecima i godinama. Recesija u Njemačkoj i nekim drugim europskim državama počinje. To je problem njihove globalne konkurentnosti ali posljedice će se osjećati i kod nas. Mi ne možemo biti puno konkurentniji nego što jesmo”, rekao je.

Predsjednik RH Zoran Milanović i Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider; Foto:Predsjednik Zoran Milanović na Danu velikih planova tjednika Lider; Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Dario Andrišek
Drugorazredni igrač

O Europskoj uniji je kazao kako postaje drugorazredni igrač jer ona nije ta koju se pita niti raspolaže ključnim tehnologijama i dobavnim pravcima. “To je izvan nas, u tom svijetu živimo. Taman kada smo se počeli privikavati su krenule nove promjene u svijetu. Mi u ovoj situaciji trebamo biti na strani naše obitelji, naše male predivne i relativno dobro uređene države, u glavi i u srcu”, zaključio je  predsjednik Milanović.

>>>Treba nam tranzicija od ‘divne zemlje za odmor’ prema ‘super zemlji za rad’ | Dan velikih planova

Pozdravne riječi sudionicima 15. Konferencije “Dan velikih planova” uputili su glavni urednik “Lidera” Miodrag Šajatović i predsjednik HUP-a i predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić.

Pratite nas na Google vijestima

Piše: glasnogovornik Nikola Jelić

Grabancijaš priopćenja Ureda predsjednika Republike Hrvatske od javnog ili poslovnog interesa i značaja prenosi u izvornom obliku uz povremenu izmjenu naslova.