Biznis i ekonomija

U Splitu je otvoren 6. Mediteranski festival knjige

Velika dvorana Sportskog centra gripe u Splitu još je jednom pretvorena u hram knjige i pisane riječi, nakon što je otvoren 6. Mediteranski festival knjige u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

>>>Sajam knjiga u Frankfurtu ima poslovnu i političku dimenziju, beogradski prodajnu: nakladnici

Festival je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kojoj je Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK, zahvalio na svesrdnoj podršci i svim nastojanjima na promociji hrvatske književne produkcije te je čestitao organizatorima iz Zajednice nakladnika i knjižara na projektima poput MFK.

Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK; Foto: HGK

“MFK čini Split centrom knjige i nadam se da će svi koji dođu u sljedećih nekoliko dana uživati na Festivalu”, rekao je Mišević, posebno zahvaljujući svim nakladnicima, pokroviteljima i partnerima MFK. Istaknuo je i nedavno pokrenuti Panonski festival knjige, a za MFK je izrazio nadu da će u sljedećim godinama biti još veći i uspješniji.

Veliki doprinos pisanoj riječi

Obuljen Koržinek, kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kazala je da joj je iznimno drago što se MFK razvijao do današnje veličine. Uz svečarske riječi podsjetila je i na doprinos Zajednice nakladnika i knjižara u rješavanju svojedobnog “kulturnog Agrokora”, kolapsa izdavačke kuće Algoritam. Također, rekla je i kako je Vlada proteklih godinama potporama, subvencijama i mjerama pomoći iznimno pomagala nakladništvu i promociji čitanja, u što spada i potpora sajmovima poput Mediteranskog festivala knjige.

>>>Obuljen Koržinek održala predavanje o izazovima novih medija, odgovornosti i dezinformacijama

“Sve su to važni iskoraci kojima podižemo prisutnost naših autora, nakladnika, prevoditelja… Svi ovi projekti trajat će dugoročno, posebno promicanje čitanja i nacionalni plan obnove knjižničnog fonda”, rekla je ministrica, napominjući da su i u pandemijskim vremenima bile osigurane potpore za autore, ali i knjižare.

Otvorenje 6. Mediteranski festival knjige; Foto: HGK

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se inicijativa koju je započeo MFK proširio i “zabijanjem još jedne zastavice, u Osijeku s Panonskim festivalom knjige.

“No, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da u Hrvatskoj nemamo vrsne autore, te uspješne nakladnike. Zato se nadam da će i ovaj MFK biti još jedan veliki doprinos pisanoj riječi”, rekla je ministrica.

Važna točka na kulturnom zemljovidu Splita, Dalmacije i Hrvatske

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina rekao je da je MFK manifestacija itekako prepoznata od građana Splita i Dalmacije.

“Pokazali smo da život uz knjigu itekako može biti zanimljiv i zabavan, ali ne smijemo zaboraviti ni kulturne politike koje želimo promovirati. Split živi s Mediteranskim festivalom knjige, i nadam se da će tako biti i u budućnosti”, rekao je Kozina.

Bogati program

U sljedećih nekoliko dana MFK nudi iznimno bogati program promocija i radionica, te prodaju novih i starih izdanja.

Članica uredničkog odbora Patricija Horvat, istaknula je kako su  ciljevi MFK-a su promicanje pisane riječi i čitanja, ali i promocija kulturnog identiteta.

“Nakon pet održanih MFK, ovaj je Festival postao važnom točkom na kulturnom zemljovidu Splita, Dalmacije i Hrvatske”, rekla je Horvat, koja je ukratko i predstavila program koji ima i međunarodni karakter, s autorima – pored hrvatskih – iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Istaknula je i ovogodišnji vizualni identitet s prizorima Mediterana iz objektiva Ive Pervana.

Otvorenje 6. Mediteranski festival knjige; Foto: HGK
Svesrdna potpora

Obraćajući se nazočnima u ime Grada Splita i gradonačelnika Ivice Puljka, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić najavio je da će Grad Split i sljedećih godina nastaviti podržavati MFK za kojeg se već može reći da je postao tradicionalni.

Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja kao izaslanik župana Blaženka Bobana naglasio je da mu je MFK osobno najdraža manifestacija u Splitu i da je zaslužila svu potrebnu podršku. Splitsko-dalmatinska županija svoj je obol dala sudjelovanjem u organizaciji radionica na kojima sudjeluju učenici iz škola iz cijele Županije.

“Nadam se da ćemo i time pridonijeti razvijanju kulture čitanja, posebno među našim najmlađima koji se iz knjiga mogu učiti životu”, rekao je Čogelja.

Prizora iz Roka i Cicibele

Dio svečanosti otvorenja bila je i izvedba jednog od prizora iz Roka i Cicibele, jednog od najpoznatijih djela Miljenka Smoje, čime je obilježena splitska Godina Miljenka Smoje. Legendarni splitski ljubavni par oživjeli su mladi glumci Monika Vuco Carev i Stipe Jelaska.

Festival traje do 1. listopada, ulaz za građane je besplatan, a u Velikoj dvorani će više od pedeset nakladnika iz Hrvatske i susjednih zemalja ponuditi veliki broj novih i starih izdanja po promotivnim sajamskim cijenama.

Pratite nas na Google vijestima