PolitikaPreporučeno

Ministar Režnikov komentirao rusko povlačenje, zimsku stanku, nuklearni udar i ‘ludu ideju’

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Režnikov u četvrtak je u intervjuu za Reuters podijelio gledišta o aktualnoj situaciji na bojišnici, bitki za Herson, zimskom ratovanju i rušenju brane Kahovka.

Ministar je u Kijevu rekao da Rusija u oblasti Herson ima 40,000 vojnika, uključujući u evakuiranom gradu Hersonu i iznio očekivanja da će zima usporiti operacije na bojišnicama, što će zaraćenim stranama omogućiti reorganizaciju i pregrupiranje.

>>>Rusko povlačenje iz Hersona | rat u Ukrajini

“S tim se vojnicima nije lako povući iz Hersona u jednom ili dva dana. To će potrajati najmanje jedan tjedan,” rekao je o ruskim manevrima uz ocjenu da je teško predvidjeti poteze Moskve zbog čega je Kijev fokusiran na svoje planove.

Rusko povlačenje

Rusija je u srijedu najavila da će se povući sa zapadnih obala rijeke Dnjepar, njezine su zastave skinute s administrativnih zgrada u Hersonu, gradu koji je bez borbe osvojen u prvim tjednima invazije.

>>>Medvjedev: Rusija je u svetom ratu protiv Sotone i sve neprijatelje može poslati u Gehenu

Režnikov je u komentaru naveo da će povlačenje osloboditi snage s obje strane i da bi Rusija mogla krenuti u ofenzivu u Zaporožju, jednoj od četiri oblasti koje je predsjednik Vladimir Putin krajem rujna pripojio Rusiji.

>>>Američki dužnosnik: zamor Ukrajinom istinska je stvar za neke od naših partnera

“Zima će usporiti svaku aktivnost na bojišnici za sve strane… ona pogoduje svim stranama. Imat ćete odmor,” rekao je pa predvidio da će Ukrajina iz stanke izaći snažnija, ojačana tisućama vojnika na obuci u Britaniji.

“Mi ćemo ovo vrijeme iskoristiti s maksimalnim rezultatom za naše oružane snage, pregrupiranje, osvježavanje i rotaciju i mi ćemo ih dobro pripremiti.”

Scenariji

Ministar je komentirao i scenarije korištenja nuklearnog oružja ili rušenja velike dnjeparske brane Kahovka uz ocjenu da su oni neizgledni.

>>>Oštećena je ustava Kahovka | rat u Ukrajini

Odbacio je ideju da bi Rusija mogla posegnuti za nuklearnim udarima, dok je ideju da bi Rusi mogli sabotirati branu nazvao “ludom”.

“Ako provjerite krajobraz u okrugu, otkrit ćete da je na zapadnoj obali teren viši a na istočnoj niži,” rekao je.

Rusima bi popuštanje brane nanijelo više štete, a stanovnici bi također ostali bez pristupa svježoj vodi kroz kanal koji od Dnjepra vodi prema poluotoku Krimu od Kremlja anektiranom u 2014. godini.

Optužbe o nakani uništenja ustave u posljednjim su tjednima opetovale i Moskva i Kijev.

>>>Masivno uništenje civilnih plovila na Dnjepru | bitka za Herson

U osvrtu na nuklearnu prijetnju, Režnikov je rekao da ona nije pragmatična niti praktična – te da bi naštetila interesima Rusija koje unatoč zapadnjačkom embargu uživa dobre odnose sa zemljama poput Indije i Kine.

Ministar je naveo da je Ukrajina osnažila sigurnost i obrambene snage s milijun ljudi koji čuvaju “neprijateljsku”, 2,500 kilometara dugačku granicu s Bjelorusijom i okupiranim područjima.

U odgovoru na pitanje, također je otkrio da napredni američki mobilni raketni sustavi HIMARS i s dolaskom na obale Dnjepra neće imati domet za udare na Krim.

“Teroristička doktrina”

Režnikov je novog ruskog zapovjednika u Ukrajini, generala Sergeja Surovikina, optužio za provođenje “terorističke doktrine”, nakon što je Rusija podbodena sabotažom Krimskog mosta osnažila raketne i topničke napade na ukrajinske gradove.

Također je odvagnuo da su ruske snage pod novim zapovjedništvom “discipliniranije”.

>>>Ukrajina na udaru kamikaza, surovosti ‘generala usuda’ Surovikina | VIDEO

“Da, on je donio promjenu korištenjem terorističkih strategija protiv civila i infrastrukturnih objekata koristeći krstareće rakete, projektile i dronove, specijalne iranske dronove.”

“Oni na Ukrajinu više ne šalju jednu, dvije raketa kao prije; oni koriste 40 na dan i tada čekaju – i opet ponovno i ponovno,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Ministar Režnikov komentirao rusko povlačenje, zimsku stanku, nuklearni udar i ‘ludu… […]

Comments are closed.