PolitikaPreporučeno

‘Naivna’ Švedska aktivira vojsku – gubi kontrolu nad useljeničkim bandama, plimom zločina i nasilja

Švedska razmatra korištenje vojske u borbi protiv plime useljeničkog nasilja i zločina, rekao je u televizijskom obraćanju naciji premijer desnog centra Ulf Kristersson.

“Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je situacija ozbiljna. Švedska nikada prije nije vidjela ništa slično. Niti jedna druga zemlja u Europi trenutačno ne vidi ništa slično,” rekao je.

>>>Grčka: ribar za kormilom migrantskog broda osuđen na ‘samo’ 280 od mogućih 4760 godina zatvora

Premijer je najavio da će u petak povesti razgovore s predstavnicima policije i vojske u nastojanju da pronađe odgovor na krizu.

Policijski načelnici upozoravaju da je ugroza domovinske sigurnosti najveća od Drugog svjetskog rata i da redarstvo gubi bitku s rastućim brojem useljeničkih narko bandi koje prožimaju krvavi sukobi za nadmoć.

Uočljivo je i sve učestalije “novačenje” djece, jer mlađi od 18 na sudovima često prolaze nekažnjeno ili dobivaju blage kazne.

>>>Åkesson o članstvu u Uniji: drugi odlučuju koje drvo smijete posjeći na svojoj imovini

“Politička naivnost i neupućenost su nas doveli ovdje,” rekao je Kristersson. “Ovdje nas je dovela neodgovorna imigracijska politika i neuspjeli napori integracije. Društvena isključenost i paralelna društva hrane kriminalne skupine koje tamo mogu nemilosrdno vrbovati djecu i obučavati ih kao buduće ubojice.”

Krvavi rujan

Financial Times piše da je Švedska lani iskusila degutantni rekord u broju pucnjava sa smrtonosnim ishodom, dok je rujan na putu da postane najkrvaviji mjesec u povijesti praćenja podataka. Lokalne vijesti svakodnevno ispunjavaju brojke o vatrenim okršajima i bombaškim napadima koji više ne ubijaju samo gangstere već i nedužne.

>>>VIDEO: Komunistička partija Švedske nuka mlade da umjesto izlaska na EU izbore uživaju u seksu

“Nedužni ljudi bivaju ubijani i ranjeni,” rekao je šef švedske policije Anders Thornberg.

Kristersson nije ponudio detalje o potencijalnom odgovoru na nasilje, ali je podcrtao da su “sve karte na stolu”.

“Bande moramo loviti i moramo ih poraziti … Učinit ćemo sve što je nužno da uspostavimo red u Švedskoj.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima