Biznis i ekonomijaPreporučeno

(Ne)očekivani porast nezaposlenosti u europodručju | rujan 2023.

Nezaposlenost u europodručju u rujnu se sramežljivo i neočekivano popela iz rekordnih nizina sugerirajući da stezanje monetarne politike Europske središnje banke počinje utjecati na tržište rada.

Europski statistički ured, Eurostat, u petak je izvijestio da se broj nezaposlenih u eurozoni s mjeseca na mjesec povećao za 69.000, na mrvicu iznad 11 milijuna, odnosno sa 6.4% na 6.5%.

>>>Poskupljenje zaduživanja okinulo stanku u izgradnji skupocjenog hamburškog tornja

Napeto tržište rada, rast plaća i energetska kriza okinuta ratom u Ukrajini tri su ključna pokretača inflatornih pritisaka pa je izgledno da će Europska središnja banka (ECB), koja je prošlog tjedna zastala s poskupljenjem novca, pozdraviti trendove.

“Vidimo prve znakove mekšanja na tržištu rada,” rekla je u četvrtak njemačka članica upravnog vijeća Isabel Schnabel. “No što se ovaj proces sporije odvija i što je slabiji, to su veći rizici da će stalna skučenost tržišta rada dovesti u pitanje pretpostavke na kojima se temelji projiciran pad temeljne inflacije.”

>>>Brodar Maersk izvijestio o oštrom padu profita i dobiti, najavio 10.000 otkaza

Financial Times piše da rujansko povećanje nezaposlenosti označava početak propadanja na europskom tržištu rada koje je s punom zaposlenošću koketiralo kroz dugi niz godina.

ECB predviđa da će stopa iduće godine segnuti do 6.7%.

“Gledajući unaprijed, mislimo da će nezaposlenost u eurozoni dodatno porasti u nadolazećim mjesecima, jer bruto domaći proizvod pada, a podaci iz anketa pokazuju da su tvrtke počele otpuštati radnike, osobito u proizvodnji,” komentirao je Claus Vistesen, ekonomist pri konzultantima Pantheon Macroeconomics, za FT.

>>>U listopadu nastavak povijesnog kerplopa industrije u eurozoni | PMI

Gospodarstvo europodručja posrće od veljače 2022. godine i početka ruske invazije na Ukrajinu. Iako je izvršno tijelo, Europska komisija, iz tromjesečja u tromjesečje inzistiralo da europske žrtve i samoranjavanje sankcijama utječu na rusko gospodarstvo, zbilja se pokazala suprotnom.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u europodručju u trećem je tromjesečju zaronio ispod nule, na -0.1%, dok je kvartalni BDP Rusije, čiji službeni podaci još nisu objavljeni, izgledno iznosio 4.1%.

>>>Inflacija u europodručju popustila na 2.9%, BDP negativan | Q3 2023

Ekonomski analitičar Velimir Šonje u recentnom je osvrtu komentirao aktualne indikatore i podcrtao da je Hrvatska dobro pozicionirana ali ne i imuna na aktualne i dolazeće tegobe.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here