PolitikaPreporučeno

Njemačka bi uhitila Netanyahua | glasnogovornik

Njemačka bi uhitila izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ukoliko bi Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo uhićenje, rekao je u srijedu glasnogovornik njemačkog kancelara Olafa Scholza.

“Naravno, mi štujemo zakon,” odgovorio je Steffen Hebestreit na upit novinara i podsjetio da je Berlin bio jedan od utemeljitelja ICC-a.

Glasnogovornik nije želio komentirati izraelski poziv da bi vlade “civiliziranog svijeta” trebale deklarirati kako Netanyahua neće uhititi u niti jednoj okolnosti.

Glavni tužitelj ICC-a, Karim Khan, u ponedjeljak je citirao ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i objavio da je od suda zatražio nalog za uhićenje Netanyahua, njegovog ministra obrane i trojice lidera Hamasa.

Washington, koji nikad nije priznao jurisdikciju ICC-a i koji slovi kao najzdušniji saveznik Izraela, zahtjev je karakterizirao kao “nečuven”, ali je njemačka vlada, također zdušna u potpori Izraela ostala suzdržana i priopćila da štuje neovisnost suda.

Izjavu glasnogovornika oštro je kritizirao Friedrich Merz, lider Kršćansko-demokratske unije u oporbi.

Friedrich Merz, predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CSU); Foto: Bogdan Hoyaux/EC

“Šutnja njemačke vlade, uključujući sugestiju vladinog glasnogovornika da bi Netanyahu mogao biti uhićen na njemačkom tlu, sada stvarno postaje skandal,” rekao je za tabloid Bild.

Dodao je da izraelska vlada nije oslobođena od kritike, ali da je ICC konstituiran kako bi “na odgovornost pozivao autoritarne vođe i despote, a ne radi uhićivanja demokratski izabranih članova vlada”.

“Što vrijedi toliko hvaljena solidarnost s Izraelom kad glasnogovornik njemačke vlade dopusti da ga se navede na takve izjave? I je li to mišljenje i kancelara?” upitao je.

Grabancijaš/The TimesPovezane vijesti

Comment here