PolitikaPreporučeno

Haški tužitelj zatražio nalog za uhićenje Netanyahua

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u ponedjeljak je zbog ratnih zločina zatražio izdavanje naloga za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i lidera Hamasa Yahya Sinwara.

Tužitelj Karim Khan u zahtjevu je naveo kako postoje razumni temelji za vjerovanje da su oba muškarca kazneno odgovorna za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene od 7. listopada 2023. godine do danas.

Od suda je zatraženo i da odobri naloge za uhićenja izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta, političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha i vojnog zapovjednika Hamasa, Mohammeda Deifa.

Izraelski minstar obrane Yoav Gallant; Foto: U.S. Embassy Jerusalem/Flickr
Obrazloženje

Khan je lidere Hamasa optužio da su počinili zločine, uključujući istrebljenje, ubojstvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualno nasilje i mučenje.

“Zločini protiv čovječnosti za koje se tereti bili su dio široko rasprostranjenog i sustavnog napada protiv civilnog stanovništva Izraela od strane Hamasa i drugih naoružanih skupina,” napisao je u priopćenju. “Prema našoj procjeni, neki od tih zločina nastavljaju se do danas.”

Tužitelj je naveo da je Hamas “kroz kalkuliranu okrutnost i ekstremnu bešćutnost nanio nezamislivu bol”.

Netanyahua i Gallanta istovremeno je osumnjičio za ciljane napade na civilnu populaciju, ubojstvo i istrebljenje civila i izgladnjivanja stanovništva.

Napisao je da je njegov ured u posjedu dokaza da je Izrael “namjerno i sustavno lišio civilno stanovništvo u svim dijelovima Gaze objekata neophodnih za ljudski opstanak”.

Khan je prepoznao izraelsko pravo na obranu, ali ne kroz “hotimično izazivanje smrti, gladi, velike patnje, ozbiljnih tjelesnih ozljeda ili narušavanjem zdravlja civilne populacije” što je redom karakterizirao kao kaznena djela.

Ministar izraelskog ratnog vijeća Benny Gantz, politički suparnik Netanyahua, neposredno je denuncirao navode i zahtjeve tužiteljstva.

“Povlačenje paralela između lidera demokratske zemlje odlučne na samoobranu od gnjusnog užasa s liderima krvožedne terorističke organizacije duboko je izvrtanje pravde i očigledan moralni bankrot,” napisao je prema citatu BBC-ja.

Kontekst

ICC izraelski aparthejd u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali istražuje već tri godine. Predmet istrage je i Hamas.

Haško tužiteljstvo Izraelu je neuobičajeno i izravno upozorenje zbog ratnih zločina uputilo lani u prosincu.

“Bio sam kristalno jasan da je ovo vrijeme za štovanje zakona. Ako se Izrael sada ne podredi, ne bi se trebao žaliti kasnije,” rekao je tada Khan.

Netanyahu je istragu zločina Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i pozive na njegovo uhićenje karakterizirao kao “čisti antisemitizam”.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UNICEF) Izrael je od 7. listopada u  Gazi ubio više od 35.000 ljudi, uključujući više od 13.000 djece.

Suci ICC-a sada će vijećati i prosuditi jesu li navodi i dokazi tužiteljstva dovoljni za izdavanje naloga za uhićenje – što bi moglo potrajati tjednima ili mjesecima.Povezane vijesti

Comment here