Biznis i ekonomija

Njemački guverner drži da bi kamatne stope za financijski sustav mogle porasti već ove godine

Joachim Nagel; Foto: EC - Audiovisual Service

Njemački član Upravnog odbora Europske središnje banke (ECB) Joachim Nagel u srijedu je otvoreno komentirao izglede povećanja kamatnih stopa u financijskom sustavu eurozone ocijenivši da bi se ono moglo odigrati u tekućoj godini.

Osvrt stiže nakon što je Odbor iz posljednjeg vijećanja, prvi put otkad bankom upravlja Christine Lagarde, izašao bez zavjeta da stope neće rasti u 2022. godini i krenuo razmatrati kako dokinuti stvaranje novca bez izazivanja gospodarskog usporavanja ili panike na tržištu novca.

Zaustavljanje tiskare

Gledišta Nagela zrcale prijašnje čvrste stavove bivšeg predsjednika Bundesbanka, Jensa Weidmanna, koji je također slovio kao monetarni sokol.

“Ako (inflacijska) slika ostane neizmijenjenom u ožujku bit ću za normalizaciju monetarne politike,” rekao je bankar za njemački list Die Zeit. “Prvi je korak obustaviti neto kupnju imovine tijekom 2022. Tada bi se kamatne stope mogle povisiti prije kraja ove godine.”

>>>Knot očekuje stezanje monetarne politike u zadnjem kvartalu 2022. godine

Iako krojači monetarnih smjernica ECB-a izostanak konsenzusa nevoljko manifestiraju javno, gledište Nagela dijele i drugi članovi Odbora, uključujući šefa nizozemske središnje banke Klaasa Knota i drugu Njemicu u upravnom odboru, Isabel Schnabel.

“Podizanje stopa ne bi spustilo cijene energije,” rekla je potonja odgovarajući na pitanja korisnika Twittera. “Ali ako visoka trenutna inflacija zaprijeti da će dovesti do podizanja sidra inflacijskih očekivanja, možda ćemo ipak morati odgovoriti, jer je naš mandat očuvanje stabilnosti cijena.”

>>>Sudjelovali smo u #AskECB sa Schnabel, dobili odgovore na pitanja o zelenim obveznicima, inflaciji

Inflacija u europodručju prošlog je mjeseca segnula do povijesnih 5.1%. Schnabel je upozorila da bi rekord mogao biti svrgnut u dolazećim mjesecima.

Očekivanja, opasnosti

Tržišta očekuju da će stopa u financijskom sustavu do prosinca porasti za 48 postotnih bodova što bi monetarnu politiku prvi put od 2011. godine odvelo iz negativnog teritorija.

>>>Danske banke ponudile stambene kredite na rok do 20 godina uz kamatnu stopu od 0 posto

Ekonomisti i analitičari očekuju ili najavljuju postupniji izlazak.

“Proces normalizacije bit će ovisan o podacima i postupan, kako bi se izbjegla nepotrebna remećenja,” rekla je Schnabel.

Nagel, čija karijera evolvira oko bankarstva, procjenjuje da bi promptna akcija ECB-a mogla umanjiti izglede i potrebu za radikalnijim potezima koji bi mogli dovesti do nevolja na tržištu.

>>>ECB upozorio na zagrijavanje, snaženje šansi za korekciju tržišta nekretnina eurozone

“Gospodarski troškovi znatno su veći ako djelujemo prekasno nego ako djelujemo na vrijeme,” rekao je. “Ako djelujemo kasnije, morali bismo povećati kamatne stope značajnije i bržim tempom. Financijska tržišta bi tada odgovorila većom volatilnošću.”

Inflacijski rizici

Guverner je također iznio očekivanja da će inflacija u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, ove godine biti “značajno” iznad 4%, dvostruko više od 2% na koje cilja ECB.

>>>Bild: gospođa inflacija Christine Lagarde rastapa mirovine, plaće i štednju

“Postoje naznake da bi rast cijena energenata mogao biti trajniji, da utječe na cijene ostalih roba i usluga, a iza toga stoji i rastuća potražnja,” rekao je.

>>>‘Sad je ime igre izlazak’: trojica guvernera u upravi ECB-a najavila kraj monetarne bonace

ECB je prošlog tjedna upozorio da su se inflacijski rizici nagnuli nagore.

via Reuters

Pratite nas na Google vijestima