PolitikaPreporučeno

SAD drži da rusku ‘opsjednutost’ Bahmutom potiče Prigožin, nalazišta gipsa i soli

Sjedinjene Američke Države drže da je Jevgenij Prigožin, osnivač zloglasne ruske plaćeničke tvrtke Wagner i “glavni kuhar” predsjednika Vladimira Putina, pokretač ruske “opsesije” s osvajanjem grada Bahmuta u čijoj se okolici nalaze bogata nalazišta i rudnici soli i gipsa.

>>>Bitka za Bahmut

Washington je ruske plaćenike već optuživao za eksploataciju prirodnih resursa u Srednjoafričkoj Republici, Maliju, Sudanu i drugdje s ciljem financiranja rata u Ukrajini.

Moskva optužbe karakterizira kao “proturuski bijes”.

Prigožin, jedan od brojnih istaknutih ruskih biznismena i političara čija je imovina na udaru zapadnjačkih sankcija, u srijedu je otpratio prvu skupinu plaćenika koji su svoje zatvorske kazne platili i skratili odlaskom na ukrajinsku bojišnicu.

>>>Ruski plaćenik koji je promijenio stranu smaknut maljem | VIDEO

“Ugovori su zaključeni,” rekao je pa raspuštene pozvao da se po povratku u civilni život opru iskušenju ubojstva.

“Topovsko meso”

Američki dužnosnik u četvrtak je rekao da je Wagnerova plaćenička sila, koja broji gotovo 50.000 najamnika, u dosadašnjem tijeku rata izgubila njih više od 4.100, uključujući više od 1.000 koji su od kraja studenoga do sredine prosinca poginuli u nastojanju da osvoje Bahmut.

Bijela je kuća ususret novoj godini rekla da Wagner širi svoju ulogu u sukobu i da je primio pošiljke oružja iz Sjeverne Koreje.

>>>Britanski obavještajci bilježe pad standarda Wagnera, drže da plaćenici ruše ruski moral

Izvan procjena i sugestija američkih dužnosnika, Bahmut slovi kao ključ za osvajanje Donjecka, jedne od četiri oblasti čiju je neovisnost priznao i potom anektirao Putin.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters
Foto via logocorel

Comments (4)

  1. […] obavještajci prošlog su tjedna rekli da je Prigožin “opsjednut” osvajanjem dvaju gradova jer želi kontrolu nad bogatim nalazištima soli i gipsa, ali je on u […]

  2. […] >>>SAD drži da rusku ‘opsjednutost’ Bahmutom potiče Prigožin, nalazišta gipsa i sol… […]

  3. […] >>>SAD drži da rusku ‘opsjednutost’ Bahmutom potiče Prigožin, nalazišta gipsa i sol… […]

  4. […] Američki dužnosnici kažu da je njegova “opsjednutost” Bahmutom isključivo komercijalne prirode. […]

Comments are closed.