Biznis i ekonomijaPreporučeno

Specijalni ruski brod za postavljanje plinovoda nadomak zadnje dionice Sjevernog toka 2

Specijalni ruski brod za postavljanje podmorskih cjevovoda koji bi mogao završiti Sjeverni tok 2 prošle je nedjelje uplovio u Baltičko more, doznaje Reuters.

Dolazak 150 metara dugačkog broda “Akademik Cherskiy” sugerira da završetak projekta ostaje prioritet za Moskvu (i Berlin) unatoč prijetnjama i sankcijama Sjedinjenih Država.

>>>Schröder: pritisak SAD oko LNG-a iz koristoljublja, ne prijateljstva

Rusija je Sjeverni tok 2 dizajnirala kao direktnu rutu do svog najizdašnijeg tržišta plinom, Njemačke. Rusko ministarstvo energetike priopćilo je u prosincu kako se očekuje da će plinovod biti u pogonu prije kraja 2020. godine.

Reuters je u posjedu fotografija koje prikazuju “Akademika Cherskiya” usidrenog u zaljevu u regiji lučkog grada Kalinjingrada odvojenog od ruskog kopna i smještenog između Litve i Poljske.

>>>Europi ponestaje skladišnog prostora za neželjeni LNG

SAD je lanjskog prosinca europske i ruske kompanije uključene u projekt udario sankcijama uz obrazloženje da će on Europu učiniti ovisnom o ruskom plinu.  Alternativa je gurana kroz bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, Inicijativu triju mora i apsolutno neisplativ LNG terminal na otoku Krku. Amerikanci su Inicijativu obećali podržati s “više od milijardu dolara”.

>>>Njemačka čvrsto odbacila američko narušavanje europske suverenosti, sankcije za Sjeverni tok 2

Rusija za završetak Sjevernog toka 2 mora postaviti cijevi na dionici dugačkoj 160 kilometara koja se proteže u blizini danskog otoka Bornholm. Reuters procjenjuje da “Akademik Cherskiy” sa sadašnje lokacije do spomenutog područja može stići za dva dana.

>>>Amerika saveznicima nudi novu vrstu plina, ‘plin slobode’: ministarstvo