PolitikaPreporučeno

Todorić najavio tužbu protiv Plenkovića, Dalić i grupe Borg, ulazak u politiku i rušenje HDZ-a

Ivica Todorić; Foto: NovaTV

Razvlašteni tajkun Ivica Todorić u srijedu je komentirao odluku Optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda da financijsko vještačenje Ismeta Kamala u slučaju Agrokor proglasi ništetnim.

>>>Operativna dobit Agrokora u 2018. veća za 22 posto, prihodi manji za 1,8 posto: godišnje izvješće

Sud je usvojio argumente Todorićeve obrane da je vještačenje, koje su hrvatski porezni obveznici platili s 8.6 milijuna kuna, nezakonito jer je izrađeno od osoba u sukobu interesa koje su bile dio izvanredne uprave.

Odvjetnik Anto Nobilo, koji u postupku zastupa nekadašnju direktoricu u Agrokoru Pirušku Canjugu, u komentaru je kao glavni razlog za izdvajanje vještačenja naveo činjenicu da je Kamal većinu posla prepustio zaposlenima u KPMG Hrvatska koji su istovremeno radili za privremenu upravu koncerna i za to bili plaćeni.”

>>>Nobilo: povlačenje optužnice protiv Todorića najveća je vijest dana (2021.)

“Vještak mora biti neutralan i nepristran,” izjavio je Nobilo.

Reakcija, iskupljenje Todorića

“Sve je gotovo i ja bih htio reći sljedeće – ovo je politički montirana optužnica i politički montiran proces. Na samom početku tih događanja, montaža, konstrukcija i laži ja sam rekao na koji način očekujem da će to sve završiti i to se danas i dogodilo,” rekao je Todorić za Dnevnik Nove TV.

Naveo je da se osjeća “slavodobitno” i odluku prihvaća kao konačno iskupljenje.

“Sve je gotovo. Ova optužnica je pala, ona praktički ne postoji, oni formalno imaju pravo na žalbu, ali unutra je takva dokumentacija i takve činjenice i dokazi da oni nemaju nikakve šanse da dobiju,”  rekao je o potencijalnoj žalbi.

Tektonski događaj, privatna tužba

Osokoljen, Todorić je najavio skorašnju tužbu protiv premijera Andreja Plenkovića, bivše ministrice financija i aktualne predsjednice Uprave Podravke Martine Dalić i grupe Borg.

Todorića i 14-oricu optužnica tereti da su od 2006. do 2017. koncern oštetili za 1.2 milijarde kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je Todorić protupravno stekao 923.6 milijuna kuna, dok je oko 320 milijuna kuna pronevjereno i izvučeno kroz nizozemski Agrokor Investment BV. Županijski sud o osnovanosti optužnice koja se rasteže preko 459 stranica raspravlja od 2021. godine.

“Meni je u završnoj fazi priprema dokumentacije, ja mislim da ću idući tjedan znati točan datum kad ću predati privatnu tužbu protiv Plenkovića, Dalićke i cijele grupe Borg na engleski viši sud,” rekao je za Novu TV.

“Ja sam ovdje prijavio glavnu državnu odvjetnicu Sani Ljubičić i zamjenike koji su radili na predmetu,” nastavio je. “Pao je proces, ali ovo bi trebao biti tektonski događaj u tužiteljstvu i hrvatskom pravosuđu, da se stvari jednom promijene.”

Kao najdogovorniju prozvao je glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek.

“Ja mislim da je jedino odgovorna Zlata Hrvoj Šipek. Ona ima veliku moć kao glavni tužitelj, ali ima i velike obaveze. Pod njezinim nalogom je otvorena optužnica, ona je na tiskovnoj konferenciji rekla, kad je povukla optužnicu, da će ponovno dati optužnicu i da će to voditi Sani Ljubičić,” podsjetio je.

“Potukao sam Plenkovića do nogu”

U razgovoru je potvrdio i ozbiljnost proglasa o ulasku u politiku.

“Kad sam došao iz Londona, izašao sam iz svoje kuće pred medije i rekao sam da idem u politiku. Poslije sam bio pitan i potvrdio sam da idem u politiku. Mislim to najozbiljnije, ja se četiri godine pripremam, radio sam i ankete s pitanjem koga bi građani podržali, potukao sam Plenkovića do nogu,” rekao je uz procjenu da je u stanju “srušiti HDZ”.

“Imam veliku podršku građana Hrvatske, to mi je argument. Sam sam u stanju srušiti HDZ i to sam siguran da sam u stanju. Meni se nije ništa vjerovalo, ali na kraju se uvijek tako završilo. Ja nisam protiv HDZ-a i tih ljudi, ja sam protiv klike u HDZ-u koja radi protiv zakona,” rekao je.

Benčić: odgovornost je na Plenkoviću i Dalić

Zastupnica zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić u srijedu je komentirala krah vještačenja uz ocjenu da je primarna odgovornost na onima koji su osmislili i upravljali grupom Borg.

“Uz Martinu Dalić, zaštitnik te ideje i glavni koordinator bio je Andrej Plenković,” rekla je Benčić uz sugestiju da je Dalić za posao odrađen u Borgu nagrađena pozicijom u Podravki, dok je Andrej Plenković i nakon te velike afere ostao premijer.

“Micanjem Todorića iz Agrokora nije promijenjen model, pa sada umjesto Todorića imamo Pavla Vujnovca, koji ne samo da ima veliku koncentraciju moći u prehrambenom, nego i u energetskom sektoru.”

SANDRA BENČIĆ

Benčić je sigurna da će iz ovog slučaja izaći još mnogi krakovi koji se do sada nisu jasno vidjeli. Smatra da je pad ovog vještačenja samo jedan od dokaza da je cijeli postupak vođen na sumnjiv način, tako da su se za ogromne novce angažirali ljudi koji su i sami rekli da nemaju ni struku ni kvalifikacije da bi proveli reviziju.

“To ne znači da je Todorić nevin, ali cijeli slučaj protiv njega bi mogao pasti zbog toga što je netko za velike novce angažirao takvu osobu,” rekla je Benčić, koja smatra da to znači da naše službe ili nemaju kapaciteta ili nekad namjerno ne žele postupke provesti kako treba.

Anamneza

Benčić je rezimirala da je HDZ stvorio Ivicu Todorića, koji je otpočetka, desetljećima, imao njihovu apsolutnu zaštitu, usprkos tome što se znalo da postoji velik rizik zbog koncentracije moći, bogatstva i utjecaja u rukama jednog čovjeka.

Ocijenila je da se micanjem Todorića iz Agrokora ništa u samom modelu nije promijenilo, jer sada umjesto Ivice Todorića imamo Pavla Vujnovca, koji ima ne samo koncentraciju unutar Fortenove, nego mu je paralelno dana i velika koncentracija moći na energetskom tržištu.

“Dakle, imamo dva sektora koja su strateška u svakoj zemlji – prehrambeni i energetski – i mi jednom čovjeku dajemo takvu koncentraciju moći na ta dva tržišta. Model je isti i za par godina ćemo ponovno imati grupu Borg,” upozorila je Benčić.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima