Biznis i ekonomija

Turska zabranila kriptovalute

Turska je u petak zabranila kritpovalute, digitalne tokene i svekoliku kriptoimovinu citirajući rizične transakcije i mogućnost “nepopravljive štete”. Potez je poljuljao bitcoin, čija je vrijednost pala za 4%.

U zakonu objavljenom u Narodnim novinama središnja je banka odredila da se kriptovalute ili druga komplementarna digitalna imovina temeljena na blockchain tehnologiji ne može koristiti, direktno ili indirektno, za plaćanje roba i usluga.

>>>‘Meltdown’ turske burze

Banka je u izjavi navela da kriptoimovina “nije predmet bilo kakve regulacije i nadzornog mehanizma niti središnjih regulatornih vlasti”.

“Pružatelji usluga platnog prometa neće biti u mogućnosti razviti poslovne modele na način da se kriptoimovina koristi izravno ili neizravno u pružanju usluga plaćanja i izdavanju elektroničkog novca” i neće pružati nikakve usluge. “Njihova uporaba u plaćanjima može rezultirati nenadoknadivim gubicima za stranke u transakcijama … i uključuje elemente koji mogu potkopati povjerenje u metode i instrumente koji se trenutno koriste u plaćanjima,” dodala je središnja banka u obrazloženju odluke.

>>>Tržište vrijednost Coinbasea odredilo na 86 milijardi dolara

Bitcoin je na vijest reagirao padom za 4.6%, na 60,333 dolara, manje poznati novčići, poput ethereuma i XRP-a koji prate njegovo kretanje izgubili su između 6 i 12 posto vrijednosti.

Reuters bilježi da je trgovina kriptovalutama u posljednjim mjesecima procvala u Turskoj suočenoj sa snažnim inflacijskim trendovima. U razdoblju od početka veljače do 24. ožujka obujam je iznosio 218 milijardi lira (27 milijardi dolara) u poredbi sa samo 7 milijardi lira u istom razdoblju lani.

>>>Erdogan nokautirao još jednog guvernera središnje banke, liru

Royal Motors, distributer Rolls-Royce i Lotus automobila u Turskoj, ovog je tjedna postao prva kompanija koja je prihvatila plaćanje u kriptovalutama. Bitcoin je kao sredstvo plaćanja nedavno usvojio i proizvođač električnih automobila Tesla i druge velike kompanije, no on se, poput drugih tokena, generalno slabo koristi u trgovini.

Turska nije jedina zemlja sa zabranom kriptoimovine, Indija trenutačno raspravlja o sličnom zakonu koji uključuje i novčane kazne za osobe uhvaćene u trgovini, dok je Kina tržište proglasila ilegalnim u 2017. godini.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Signali i tumačenja trenda su različiti, no Grabancijaš drži da je jedan od glavnih okidača za povlačenje još uvijek nepotvrđena informacija da američko Ministarstvo financija priprema podizanje optužnica protiv financijskih tvrtki upletenih u pranje novca kroz kriptoimovinu, kao i vijest o zabrani kriptovaluta u Turskoj. […]

Comments are closed.