PreporučenoTech

Dvije nove studije ponudile tragikomično različite navode o učinkovitosti Pfizerova cjepiva

Cjepivo Pfizer/BioNTecha tek je 39% učinkovito protiv trenutno dominantnog delta soja koronavirusa inicijalno otkrivenog u Indiji iako primatelje još uvijek štiti od ozbiljnih manifestacija i hospitalizacija zbog bolesti COVID-19, sugerira novi, u petak objavljen izvještaj izraelskog Ministarstva zdravstva koji potvrđuje dosadašnje navode tamošnjih dužnosnika.

Rezultati studije provedene između 20. lipnja i 17. srpnja na zasad nepoznatom uzorku ljudi u oštroj su opreci s novim, dan prije objavljenim istraživanjem u Engleskoj prema kojem je učinkovitost mRNK cjepiva protiv simptomatskih oblika delta varijante još uvijek visokih 88%.

Obje studije tvrde da je cjepivo 88% učinkovito protiv hospitalizacija i 91% učinkovito protiv ozbiljnih oblika bolesti.

>>>Izrael: prirodni imunitet superioran cjepivu, Pfizer značajno manje učinkovit protiv delta soja

“Moramo imati na umu da učinkovitost cjepiva s vremenom vene,” rekao je za CNBC dr. Isaac Bogoch, profesor zaraznih bolesti sa Sveučilišta Toronto. “Još uvijek smo u covid eri i svašta se može dogoditi.”

“Moramo biti spremni i moramo biti okretni u slučaju da ljudima u nekom trenutku zatreba dodatna doza. Ovaj pomni nadzor koji se događa u zemljama poput Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih dijelova svijeta bit će vrlo koristan u vođenju politike ako i kada zatrebamo ojačanja,” dodao je.

>>>Hrvatska liječnička komora cjepiva brani selektivnim i neodgovornim bedastoćama

Njegov je komentar u skladu s željama Pfizera koji je u Americi i drugim dijelovima svijeta već započeo s lobiranjem za treću dozu iako pritom nailazi na otpor odgovornijih regulatora koji ukazuju da je druga doza povećala rizik od neželjenih događaja i nuspojava i da bi treća mogla biti još opasnija.

Pomutnja

Dakako, ovako radikalno oprečni podaci unose dodatnu pomutnju i nepovjerenje u cjepivo. Građani na društvenim mrežama otvoreno propituju vijesti o velikom broju zaraza cijepljenih osoba, a razliku između dviju studija karakteriziraju kao uznemirujuću ili tragikomičnu.

Primjerice, Singapur je u četvrtak izvijestio da je od 1,096 novih slučajeva u posljednjih 28 dana njih 484, ili oko 44%, zabilježno u potpuno procijepljenih osoba, 30% je bilo među djelomično cijepljenima, a tek nešto više od 25% među necijepljenima (Reuters).

>>>Izrael: među novooboljelima 55% cijepljenih, učinkovitost mRNK cjepiva revidirana na 64% | COVID-19

Interpretacije stručnjaka koji zagovaraju cijepljenje, uključujući obvezno, pritom su neuvjerljive. Brojni komentatori izraelskog izvještaja tvrde da je cjepivo uspješno u priječenje hospitalizacija iako detalji o novooboljelima nisu javno dostupni. Cijepljena ili ne, velika većina ljudi, osobito mlađih od 50 godina covid prebrodi bez puno muke, a mnogi ga prenesu i bez simptoma, stoga je tvrdnja o učinkovitosti bez uvida u uzorak – a valjda farsa.

>>>Medić: simptomi su blagi; Karuc: simptomi su teški | COVID-19 u Zadarskoj županiji

Propituje se i metodologija kako bi se osporili rezultati izraelskog istraživanja, no tamošnje su vlasti rekle da u sljedećoj rundi cijepljenja neće koristiti Pfizer, već alternativno mRNK cjepivo Moderne. Nejasno je zašto bi one povukle takav potez ako nisu zabrinute trendovima.

Grabancijaš zajedno s vama u realnom vremenu nastavlja pratiti rezultate najvećeg nedobrovoljnog kliničkog ispitivanja cjepiva u povijesti čovječanstva te vas još jednom nuka da se pažljivo i neovisno informirate o kvalitetama,  učinkovitosti, nuspojavama i neželjenim događajima povezanima s pojedinim kandidatima.

>>>STIKO: vrlo jasan signal rizika za žene mlađe od 60 godina; HZJZ/EMA: rizik se ne može utvrditi

Mi vam kao ponajbolji, ili radije najodgovorniji izvor informacija sugeriramo regulatore u skandinavskim zemljama koji kroz dosadašnji tijek kampanje cijepljenja djeluju neovisno od Europske agencije za lijekove čije smjernice neodgovorno i bez propitivanja primjenjuju slabiji nadzornici, uključujući one u Hrvatskoj.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Dvije nove studije ponudile tragikomično različite navode o učinkovitosti Pfizer… 24/07/2021 […]

  2. […] >>>Dvije nove studije ponudile tragikomično različite navode o učinkovitosti Pfizerova c… […]

  3. […] >>>Dvije nove studije ponudile tragikomično različite navode o učinkovitosti Pfizerova c… […]

Comments are closed.