PolitikaPreporučeno

Zelenskij: apsolutno herojska obrana Donbasa traje | rat u Ukrajini

Ukrajinski branitelji u ruinama Sjeverodonjecka u srijedu trpe snažni napad ruskih snaga čiji stratezi osvajanje tog industrijskog grada drže ključnim za kontrolu Luhanske oblasti.

>>>Prva tri mjeseca | kronologija rata u Ukrajini

Na jugu Ukrajine, još jednoj velikoj i aktivnoj bojišnici, vlasti upozoravaju da Rusi snaže napade na poljoprivredne lokacije, uključujući skladišta, što potpiruje brige o krizi hrane ili neuhranjenosti u zemljama u razvoju.

Rusija je na osvajanje Sjeverodonjecka fokusirana tjednima, no branitelji su zavjetovali da neće biti predaje.

>>>Geopolitika, ‘taktički uspjeh Rusije’ u Donbasu – ključni događaji stotog dana rata u Ukrajini

“Borba se još uvijek odvija i grad nitko neće predati čak i ako naša vojska napravi korak unazad na snažnije pozicije. To neće značiti da je netko predao grad – nitko neće predati ništa. No (oni) bi mogli biti odgurnuti,” rekao je luhanski guverner Sergej Gaidai za ukrajinsku televiziju.

Iznio je očekivanje da će ruske snage osnažiti bombardiranje i granatiranje Sjeverodonjecka i njegovog manjeg grada blizanca, Lisičanska, koji se zrcali su druge obale rijeke Sjeverni Donjec.

>>>Koncentracija i konsolidacija ruskih snaga, osvajanje Donbasa ‘bezuvjetni prioritet’

“Apsolutno herojska obrana Donbasa traje,” rekao je u utorak u video izjavi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij govoreći o regiji čiju je neovisnost njegov kolega Vladimir Putin prepoznao neposredno prije invazije.

“Apsolutno se osjeća da okupatori nisu vjerovali da će otpor naše vojske biti tako snažan i sada u Donbas pokušavaju donijeti nove resurse,” rekao je Zelenskij.

>>>Rusi prodrli dublje na zapad, iza linija branitelja u Sjeverodonjecku

Uobičajeno, Reuters u izvještaju napominje da se navodi i procjene s bojišnice ne mogu neovisno provjeriti.

>>>Veliko krvoproliće, rušenje mostova | Bitka za Sjeverodonjeck

Bitka za Sjeverodnjeck uzima veliki danak za obje strane. Rusija je štura s podacima, dok Ukrajina navodi da svakodnevno gine 60 do 100 vojnika.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. Of course, what a great site and educative posts, I definitely will bookmark your site.Have an awsome day!

Comments are closed.