PolitikaPreporučeno

EU bi jednu ovisnost mogao zamijeniti drugom | dokument

Europska unija bi jednu ovisnost mogla zamijeniti drugom i do 2030. godine postati zavisna o kineskim litij-ionskim baterijama i gorivnim ćelijama u zrcaljenju energetskih veza s Rusijom ususret njezinoj invaziji na Ukrajinu, upozorila je u dokumentu Španjolska čija administracija trenutno predsjeda EU-om.

Dokument, koji se ususret susretu europskih čelnika najavljenom za 5. listopad u Granadi našao u posjedu Reutersa, predstavlja temelj za raspravu o europskoj gospodarskoj neovisnosti i sigurnosti.

>>>Šaravanja (HGK) upozorava na složenu i skupu energetsku tranziciju – strukturno kvarenje proračuna

Lideri zemalja članica na skupu će tražiti odgovor na zapadnjačkim sankcijama unaprijeđenu sinergiju Kine i Rusije i drugih zemalja koje su odlučile formirati svoj blok, BRICS.

Raspravljat će se i o prijedlogu Europske komisije koja radi smanjenja rizika traži diversifikaciju prema Africi i Latinskoj Americi čiji dionici također pokazuju sklonost bijegu od transatlantskog svjetskog poretka i utjecaja.

Pohranjivanje energije

Dokument, među ostalim, ističe da isprekidana priroda obnovljivih izvora energije znači da će Europa morati pronaći načine za pohranjivanje energije kako bi postigla svoj cilj nultih emisija ugljičnog dioksida do 2050. godine. “To će našu potražnju za litij-ionskim baterijama, gorivnim ćelijama i elektrolizerima podići u nebo.”

Iako EU ima snažnu poziciju u međustupnjevima i stupnjevima proizvodnje elektrolizera, s više od 50% globalnog tržišnog udjela, on se u velikoj mjeri oslanja na Kinu za gorive ćelije i litij-ionske baterije ključne za električna vozila.

“Bez provedbe snažnih mjera, europski energetski ekosustav bi do 2030. mogao imati ovisnost o Kini drugačije prirode, ali sa sličnom oštrinom, poput one koju je imao o Rusiji prije invazije na Ukrajinu,” navodi se.

Prema podacima Europske komisije, EU je u predratnoj 2021. godini na ruskom tržištu zadovoljavao više od 40% ukupne potrošnje plina, 27% nafte i derivata i 46% ugljena.

>>>Komisija najavila istragu kineskih poticaja za električna vozila, Peking zaprijetio odmazdom

Prekid uvoza u kontekstu odgovora na rusku agresiju u Uniji je izazvao krizu životnih troškova, inflatorne šokove i epohalno divljanje cijena energenata što je u konačnici Europsku središnju banku prisililo na oštro stezanje monetarne politike koje ususret izborima za Europski parlament pronalazi put do realne ekonomije.

Ranjivosti

Španjolsko predsjedništvo upozorava da baterije i ćelije nisu jedino područje europske ranjivosti.

“Sličan scenarij mogao bi se odvijati u digitalno-tehnološkom prostoru. Prognoze sugeriraju da će potražnja za digitalnim uređajima kao što su senzori, dronovi, podatkovni poslužitelji, oprema za pohranu i mreže za prijenos podataka naglo porasti u ovom desetljeću.”

>>>Poljska traži poništenje ključnih klimatskih zakona – zabrane fosilnih goriva

“EU ima relativno snažnu poziciju u potonjem, ali pokazuje značajne slabosti u drugim područjima.”

Ovisnost o stranim tržištima mogla bi do 2030. godine ozbiljno osujetiti nasušno nužne dobitke u produktivnosti europske industrije i uslužnog sektora te otežati modernizaciju poljoprivrednih sustava neophodnih za adresiranje klimatskih promjena, odvagnuli su Španjolci.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] EU bi jednu ovisnost mogao zamijeniti drugom | dokument 18/09/2023 […]

Comment here