PolitikaPreporučeno

Francuska vlada nametnula mirovinsku reformu, izazvala ‘nekontroliranu ljutnju’ | VIDEO

Francuska premijerka Elisabeth Borne u četvrtak je posegla za specijalnim postupkom kako bi nepopularnu mirovinsku reformu kroz Narodnu skupštinu progurala bez glasanja što su ulijevo ustrojeni zastupnici popratili s negodovanjem.

Premijerka se pozvala na ustavnu odredbu znanu kao “49:3” kako bi osigurala da se dob umirovljenja pomakne sa 62 na 64 godinu života.

>>>‘Ne želim raditi do 64’: rastuća pobuna protiv mirovinske reforme u Francuskoj | VIDEO

Izbjegavanje glasanja sugerira da su predsjednik Emmanuel Macron i njegova vlada procijenili da neće osigurati većinu nužnu za usvajanje zakona.

Borne je u Narodnu skupštinu ušetala uz zvižduke, njezin je proglas na dvije minute zaustavljen jer su zastupnici ljevice ustali i zapjevali nacionalnu himnu. Neki su u rukama držali papire i plakate s porukom “Ne za 64 godine”.

Premijerka je ustrajala u govoru čiji su dijelovi zasjenjeni za donji dom francuskog parlamenta neuobičajenim kaosom; povicima, zvižducima i negodovanjem.

Pojedini su zastupnici vikali “ostavka”.

“Ne možemo se kockati s budućnošću naših mirovina, ova je reforma nužna,” rekla je Borne zastupnicima pravdajući odluku da posegne za 49:3 postupkom.

Vlasti procjenjuju da će, uz produljenje radnog vijeka, mirovinski sustav izaći iz crvenog do kraja desetljeća.

Poziv na opoziv

“Posezanje u zadnji čas za 49:3 znak je izvanredne slabosti,” rekla je u posljednjim godinama sve popularnija liderica krajnje desnice Marine Le Pen čije je gledište da bi Borne nakon poteza trebala ponuditi ostavku.

“Ona mora otići,” rekla je.

Gornji dom prije je u četvrtak dao zeleno svjetlo za reformu, sukladno očekivanjima i broju senatora iz redova Republikanaca (Les Republicains – LR).

Poslijepodnevno glasanje u skupštini izgledno bi bilo drugačijeg karaktera jer u donjem domu nema suglasja niti među zastupnicima LR-a.

Jedan od zakonodavaca za Reuters je rekao da je Macron preferirao glasanje, ali je na koncu ustuknuo.

“Promišljam da su financijski, gospodarski rizici (od odbacivanja zakon) preveliki,” rekao je o izvanrednom postupku.

“Nekontrolirana ljutnja”

Sindikati, civilna društva i drugi pobornici zaštite građanskih prava vladu već tjednima pozivaju da odustane od namjere. Građani i radnici u posljednjih su desetak dana priredili velebna prosvjedna okupljanja tijekom kojih se na ulice slijevalo više od milijun ljudi.

>>>Sedmi dan gorostasne pobune protiv mirovinske reforme u Francuskoj | livestream

“Ova vlada nije vrijedne naše Pete Republike, naše francuske demokracije,” komentirao je Fabien Roussel iz Francuske komunističke stranke.

Njegov je zastupnički kolega iz redova socijalista, Olivier Faure, prije u četvrtak upozorio da će siljenje zakona osloboditi “ljutnju koja se ne može kontrolirati”.

Nacionalno okupljanje Le Pen i ulijevo ustrojena Nepokorena Francuska neposredno su najavili glasanje o povjerenju, no odnos snaga u parlamentu takav scenarij čini neizglednim.

>>>‘Vive la revolution!: građanin bacio jaje na Macrona | VIDEO

“Pribjegavanjem 49:3, vlada pokazuje da nema većinu da odobri dvogodišnju odgodu zakonske dobi za odlazak u mirovinu,” napisao je na Twitteru Laurent Berger, čelnik CFDT-a, glavnog francuskog sindikata, pozivajući vlasti da “slušaju radnike”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Francuska vlada nametnula mirovinsku reformu, izazvala ‘nekontroliranu lju… 16/03/2023 […]

  2. […] Emmanuel Macron, koji reformu gura od početka prvog mandata u 2017. godini, na koncu je posegnuo za izvanrednim postupkom koji usvajanje zakona omogućuje bez raspre i glasanja u donjem domu […]

Comments are closed.