Biznis i ekonomija

Nitko, osim Vlade RH, ne želi cjepivo Janssen Johnson & Johnsona

Cjepivo Janssen proizvođača Johnson & Johnsona; Foto: BFMTV/YouTube

Johnson & Johnson (J&J) u utorak je sasjekao prognoze i očekivanja o prodaji svojeg COVID-19 cjepiva koje je suočeno sa zaziranjem u siromašnijim zemljama na čija je tržišta usmjereno.

Tvrtka je ususret ratu u Ukrajini koji je preko noći dokinuo medijski fokus na javnozdravstvenu ugrozu predviđala da će prodaja cjepiva u 2022. godini donijeti do 3.5 milijardi dolara prihoda.

>>>RH ima dva milijuna neiskorištenih doza, razmatraju se poticaji – kreću reklamni spotovi

Cjepivo, koje se primjenjuje u jednoj dozi, naveliko je odbačeno u bogatijim nacijama čiji su zdravstveni regulatori skloniji kupnji i distribuciji mRNK alternativa proizvođača Pfizer/BioNTecha i Moderne.

Njegovoj lošoj prođi kumuju izvješća o raritetnim, ali potencijalno fatalnim krvnim ugrušcima i drugim neželjenim nuspojavama, poteškoće u proizvodnji, uključujući za kompaniju nimalo iznenađujuću nečist u dozama i apsolutno poraznu učinkovitost u priječenju zaraze o čemu je Grabancijaš naširoko izvještavao tijekom pandemije.

>>>Njemačka želi docijepiti sve osobe cijepljene adeno cjepivima

Posljedično, cjepivo Janssen J&J-a ima zanemariv udjel u procjepljivanju populacije. Reuters bilježi da ga je u Sjedinjenim Državama primilo oko 3%, a u Europskoj uniji ugrubo 2% cijepljenih osoba.

Škart cjepivo, čija je učinkovitost u priječenju zaraze i širenja koronavirusa prema velikoj i neovisnoj studiji tek 11% u Hrvatskoj je s 19. travnja primilo 201.940 osoba. Grabancijaš je prvi hrvatski portal koji je na temelju nedvojbenih znanstvenih spoznaja hrvatske zdravstvene vlasti pozvao da građane i građanke, a osobito vremešnu populaciju, ne ugrožavaju trećerazrednim proizvodima.

Zaziranje

Kompanija se nadala da će slabu prođu i potražnju na informiranijim zapadnjačkim tržištima nadoknaditi u zemljama u razvoju, no takva se ufanja nisu materijalizirala.

>>>I bogata Hrvatska daruje još pola milijuna doza cjepiva Africi koja ga odbija ili uništava

Adeno cjepiva, kakvo je Janssen, imaju prednost u poredbi s mRNK cjepivima jer je njihova pohrana jeftinija, no navedeno nije spriječilo epohalno i fascinantno uništavanje kolosalnih količina naručenih, isporučenih i neiskorištenih doza.

“Vlada (zemalja u razvoju) žele djelovati, no ono što vide u svojih populacija je tek mrvicu manja suzdržanost od one koju vidimo u Sjedinjenim Državama ili u G5,” rekao je u intervjuu glavni financijski direktor J&J, Joseph Wolk.

>>>J&J žali zbog trovanja crnačkih zatvorenika, eksperimentiranja s azbestom

Dodao je da na propadanje utječe i nedostatak infrastrukture nužne za hlađenje nebrojenih neželjenih doza cjepiva različitih proizvođača.

Johnson & Johnson koji tvrdi da cjepiva zemljama u razvoju nudi po cijeni bez profita, u prvom je tromjesečju 2022. od istog profitirao za 457 milijuna dolara. Kompanija je lani zabilježila prodaju Janssena vrijednu 2.39 milijardi dolara.

>>>Moderna učinkovita protiv hospitalizacije i smrti u 95% slučajeva, Pfizer 80%, J&J 60% | CDC

Proizvođači mRNK cjepiva, koji su kroz netransparentne ugovore sa sjevernoameričkim i europskim vladama i izvršnim tijelima osigurali isporuke bedastih količina cjepiva, ove godine očekuju raskošnu prodaju. Pfizer i BioNtech prognoziraju da će ona biti vrijedna 32 milijarde, a Moderna 21 milijardu dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Nitko, osim Vlade RH, ne želi cjepivo Janssen Johnson & Johnsona […]

Comments are closed.