PreporučenoTech

Novi Zeland zabilježio prvu smrt od mRNK cjepiva Pfizer | miokarditis

Novi Zeland je zabilježio prvu smrt povezanu s mRNK cjepivom protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizera, izvijestilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo zdravstva.

Vlasti su rekle da je ženska osoba, čiji identitet i dob nisu otkriveni, preminula uslijed navodno raritetne upale srca.

“Ovo je prvi slučaj na Novom Zelandu gdje je smrt u danima nakon cijepljenja povezana s COVID-19 cjepivom Pfizera,” navodi se u priopćenju ministarstva.

>>>16-godišnjak pretrpio zastoj srca po cijepljenju, vlasti izdale smjernice za tjelovježbu | COVID-19

Odbor za praćenje cjepiva smrt je pripisao miokarditisu koji je zajedno s perikarditisom potvrđena nuspojava mRNK cjepiva. Miokarditis je upala srčanog mišića koja može ograničiti sposobnost organa da pumpa krv i/ili uzrokovati promjene u ritmu otkucaja srca.

Proizvođači cjepiva i zdravstveni regulatori drže da opasnost od bolesti COVID-19 nadilazi rizik od nuspojava povezanih s cjepivima, no pritom nema pouzdanih ili iscrpnih podataka. Štoviše, argument očito i nedvojbeno gubi na snazi ukoliko govorimo o djeci, mlađim dobnim skupinama i zdravim pojedincima koji COVID-19 mogu preboljeti asimptomatski i/ili s divotnom lakoćom.

>>>Izrael: prirodni imunitet superioran cjepivu, Pfizer značajno manje učinkovit protiv delta soja

Neovisna izvješća i anegdotalna svjedočenja sugeriraju da je učestalost upala srca izazvanih imunizacijom značajno veća od službeno priznatih ili prepoznatih slučajeva.

Dobronamjerna, etički dvojbena samocenzura

Iako je klinička slika daleko od jasne, recentna ili aktualna znanstvena istraživanja sugeriraju da je veza između mRNK cjepiva i upala srca u korelaciji s životnom dobi i drugom dozom cjepiva. Primjerice, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u lipnju su izvijestili da je velika većina upala zabilježena nakon druge doze u populaciji staroj od 12 do 24 godine. Generalno gledajući izgledi za upale naizgled su veći u osoba mlađih od 40 godina.

>>>Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachusettsa

U ovom je trenutku apsolutno nejasno i neizvjesno hoće li pozivi proizvođača cjepiva i pojedinih zdravstvenih vlasti na docjepljivanje trećom dozom mRNK cjepiva pospješiti ne tako raritetne rijetke nuspojave. Prvi bi konkretni odgovori mogli stići u dolazećim tjednima iz Izraela koji je upravo započeo s masovnim administracijama treće doze.

>>>Druga je doza povećala rizik od neželjenih događaja, treća bi mogla biti još opasnija | CDC

Grabancijaš snažno potiče i podržava procjepljivanje ranjivih osoba i starije populacije dok prepoznaje dobronamjernu ali etički dvojbenu i moralno neodgovornu sklonost regulatora samocenzuri i posljedičnim dezinformacijama o učinkovitosti cjepiva, učestalosti pojedinih nuspojava ili, u aktualnom trenutku pandemije, svoj sili prešućenih probojnih infekcija.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters