PreporučenoTech

‘Ohrabrujući’ slučaj reinfekcije koronavirusom u Izraelu | COVID-19

U Izraelu je u nedjelju službeno potvrđen prvi slučaj reinfekcije koronavirusom u muškarca koji je nakon prebolijevanja nekoć dominantnog soja u Turskoj zaražen takozvanom “južnoafričkom varijantom”.

Dijagnoza stiže u trenutku kad znanstvenici još uvijek utvrđuju učinkovitost cjepiva Pfizer/BioNTecha protiv novih mutacija od kojih su tri najznačajnije britanska, brazilska i južnoafrička.

>>>Nova mutacija u tri dana zarazila 100,000 ljudi u Engleskoj | COVID-19

Židovski mediji prenose da je 57-godišnji Ziv Yaffe iz središnjeg dijela Izraela rekao da je prilikom prve zaraze u kolovozu prošle godine iskusio “sve simptome” koji su uglavnom izostali nakon reinfekcije.

Yaffe se iz Turske u domovinu vratio 16. siječnja, da bi se 23. siječnja zbog curenja nosa odlučio na novo testiranje koje je pokazalo da je ponovno obolio od covida.

“Ohrabrujući slučaj”

Stručnjak Shai Efrati, lider medicinskog centra za istraživanja i razvoj, za lokalne je medije rekao da je slučaj jedinstven jer liječnici imaju potpun uvid u anamnezu oboljelog.

“Ovo je prvi put da imamo potpune zapise o infekciji, oporavku i reinfekciji, i (dokaz) da su antitijela koja je imao pružila zaštitu od mutacije,” rekao je Efrati. “Naučili smo da kad postoje antitijela, ona će zaštiti od bolesti.”

>>>Južnoafrička inačica koronavirusa može pobjeći postojećim antitijelima | COVID-19

Znanstvenik je pritom upozorio protiv preuranjenog donošenja zaključka da prebolijevanje neke od prijašnjih inačica koronavirusa automatski podrazumijeva zaštitu od novih mutacija rekavši da bi za takav sud trebalo više sličnih primjera.

Ipak, slučaj Yaffe je “izuzetno ohrabrujući”, dodao je prema citatu Times of Israela.

Među detaljima iz izvješća o reinfekciji, mediji ističu da je Yaffe u razdoblju druge infekcije bio u bliskom kontaktu s članovima obitelji i drugim osobama, no nitko iz kruga nije ponovno zaražen.

Utvrđivanje činjenica

Iako vodeći proizvođači cjepiva tvrde da su postojeće linije njihovih kandidata za cjepivo “izgledno” ili “vjerojatno” učinkovita protiv novih mutacija koronavirusa, neovisni stručnjaci još uvijek utvrđuju činjenice.

U kontekstu Izraela, koji je zahvaljujući masovnom cijepljenju građana u posjedu značajne količine podataka, stručnjaci kažu da su nužni daljnji testovi kako bi se došlo do konkretnih odgovora.

>>>‘Veliki upitnik’ o učinkovitosti cjepiva protiv južnoafričke mutacije koronavirusa | 501.V2

“Mi zasad nemam nemamo dokaza da je bilo koja od novih varijanti otporna na cjepivo, ali postoje preliminarni dokazi da je učinkovitost cjepiva donekle manja protiv južnoafričke varijante,” rekla je u subotu za medije liječnica Sharon Alroy-Preis iz izraelskog Ministarstva zdravstva.

Zdravstvene vlasti Brazila ranije su ovog mjeseca također izvijestile o reinfekciji osobe koja je virus preboljela u ožujku prošle godine.

Comments (3)

  1. […] ‘Ohrabrujući’ slučaj reinfekcije koronavirusom u Izraelu | COVID-19… 01/02/2021 […]

  2. […] COVID-19 i/ili cijepljenja do sad su zabilježeni u amazonskom gradu Manausu, u Južnoj Africi, Izraelu, SAD-u i […]

  3. […] >>>‘Ohrabrujući’ slučaj reinfekcije koronavirusom u Izraelu | COVID-19 […]

Comments are closed.