PolitikaPreporučeno

Plenković: imamo ogroman logički problem … neku pripremu za daljnje sabotaže

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedjelju se nakon komemoracije u Jasenovcu osvrnuo na odluku Ustavnog suda da predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti mandatar niti ako u međuvremenu podnese ostavku.

Ustavni sud donosi svoje odluke samostalno i samoinicijativno, to nema nikakve veze s vladom. Upozorenje Ustavnog suda bilo je sasvim jasno prije nekoliko tjedana, onda je uslijedilo flagrantno kršenje tog upozorenja, dakle kršenje svih temeljnih načela ustavnog poretka, i sad je došlo drugo upozorenje kao posljedica protuustavnog ponašanja Milanovića”, rekao je Plenković.

Ocijenio je kako je Milanovićevo uključivanje u izbore odmoglo SDP-u i Grbinu, dodavši da svi koji Milanovića podupiru – politički akteri, komentatori i stručnjaci, nastavljaju njegovu “teško promašenu političku liniju”.

“Ako netko pobjedi u devet od 11 izbornih jedinica, a postoje ljudi koji kao da ne vide tu kartu i dalje smatraju da su oni pobijedili, onda imamo ogroman logički problem, krupni politički problem i očito neku pripremu za daljnje sabotaže. Već godinama mojim suradnicima govorim da oporba neće moći podnijeti da HDZ treći put demokratski obnovi povjerenje građana”, rekao je.

Razbijanje inventara, blokade, prosvjedi

Govoreći o sabotažama, rekao je kako očekuje sve – razbijanje inventara, blokade, da se ponavljaju demonstracije, i poručio da treba poštovati volja birača.

Plenković je najavio da će u ponedjeljak i utorak HDZ razgovarati o listama za europske izbore, koje će biti predane u utorak, no o imenima nije htio govoriti.

Upitan hoće li predvoditi listu, rekao je – vidjet ćemo. “Postoje neki koji bi to jako htjeli”, rekao je i dodao da “HDZ mora potvrditi svoju predvodničku ulogu i na idućim izborima jako uvjerljivo”.


Povezane vijesti