Biznis i ekonomijaPreporučeno

Prva afrička tvornica covid cjepiva pred zatvaranjem uslijed apsolutnog izostanka narudžbi

Cjepivo Janssen proizvođača Johnson & Johnsona; Foto: BFMTV/YouTube

Prva afrička tvornica cjepiva protiv bolesti COVID-19, lani slavljena kao prekretnica za podcijepljeni kontinent na kojem mnogi zaziru od imunizacije, mogla bi biti zatvorena jer u osam mjeseci nije primljena niti jedna narudžba, rekli su s početkom svibnja njezini vlasnici.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

Južnoafrički Aspen Pharmacare, najveći dionik farmaceutske industrije na kontinentu, u studenom je dogovorio licenciranje i prodaju cjepiva Janssen proizvođača Johnson & Johnson’s s pravima distribucije širom Afrike.

“Niti jedna narudžba”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dogovor je proglasila “transformirajućim trenutkom” u postizanju jednakosti u nabavi i dostupnosti cjepiva.

Budući da je prema posljednjim procjenama WHO-a na kontinentu procijepljena tek svaka šesta osoba, sporazum za proizvodnju i distribuciju cjepiva pod Aspen markom činio se kao sigurna oklada.

>>>Nitko, osim Vlade RH, ne želi cjepivo Janssen Johnson & Johnsona

Južna Afrika, gdje je procijepljeno 30% populacije, također bi mogla iskusiti peti val zaraza, no unatoč okolnostima “nije bilo niti jedne narudžbe za Aspenovax,” rekao je viši direktor tvrtke, Stavros Nicolaou, u telefonskom razgovoru za Reuters.

“Misterij”

“Ako mi ne dobijemo nikakvu vrstu narudžbi za cjepivo, tada očito ima jako malo povoda za zadržavanje linije koju trenutačno koristimo u proizvodnji,” dodao je o tvornici COVID-19 cjepiva u gradu Gqeberha, u provinciji Eastern Cape.

>>>RH ima dva milijuna neiskorištenih doza, razmatraju se poticaji – kreću reklamni spotovi

Afričke zemlje u dosadašnjem su tijeku pandemije “zagonetno” i uz dozu znanstvene nevjerice izbjegle očekivanu “covid katastrofu”.

>>>Angelique Coetzee: omikron je u Europi jako ozbiljan jer to žele vaši političari

Nakon inicijalnih poteškoća u nabavi i pohranjivanju cjepiva, kontinent se našao zapljusnut golemim količinama i donacijama koje su uništene, propale ili propadaju.

Samo je Europska komisija, jedan od najvećih i najnetransparentnijih “dobročinitelja” u sustavu za darivanje cjepiva COVAX, na račun poreznih obveznika nabavila monstruoznih pet milijardi doza.

I bogata je Hrvatska donirala pola milijuna doza.

Nicolaou je rekao da je cilj investicije bio stvaranje temelja za proizvodnju drugih cjepiva, no tvrtka se okladila da će inicijalni novac namaknuti licenciranjem Janssena.

>>>Siromašnije zemlje u mjesec dana odbile više od 100 milijuna doza cjepiva

“Ako taj kratkoročni jaz ne premostite s narudžbama, ne možete održavati te kapacitete na kontinentu,” rekao je.

Farmaceutska neovisnost

Afrička unija je u jeku pandemije deklarirala cilj proizvodnje 60% svih cjepiva lokalno na kontinentu do 2040. godine. Lokalna farmaceutska industrija proizvodi tek 1% zbog čega su najavljeni novi projekti.

>>>Plenković: Pfizer će investirati 10 milijuna dolara, otvoriti još 30-ak radnih mjesta u RH

“Ako Aspen ne može dobiti proizvodnju, kakve su šanse za bilo koje druge inicijative?” pitao je Nicolaou.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Prva afrička tvornica covid cjepiva pred zatvaranjem uslijed apsolutnog izostanka narud… […]

  2. […] >>>Prva afrička tvornica covid cjepiva pred zatvaranjem uslijed apsolutnog izostanka narud… […]

Comments are closed.