Biznis i ekonomija

Target: kupci sve više zaziru i od kupnje hrane i pića

Korporacija Target, po veličini sedmi malotrgovinski lanac u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja da američki potrošači počinju zazirati od potrošnje, uključujući čak i osnovne prehrambene proizvode.

Generalni direktor Brian Cornell u četvrtak je u televizijskom nastupu za CNBC naglasio da postojani pad prodaje sada traje sedam tromjesečja zaredom i postaje sve oštriji što je osobito uočljivo u prodaji odjeće i igračaka.

>>>Američka industrija propala na razine iz ‘lockdowna’ | ISM PMI

“Ali čak i u kategorijama hrane i pića, tijekom posljednjih nekoliko kvartala, broj jedinica, odnosno broj artikala koje kupuju, opada,” rekao je.

Target je u posljednjim tromjesečjima postojano revidirao izglede, no aktualna zaziranje od kupnje izaziva širu zabrinutost jer se materijalizira ususret ključnoj sezoni blagdanskih i novogodišnjih praznika za koje Cornell očekuje da će biti dobri jer Amerikanci vole vrijeme darivanja i prigodne popuste.

>>>Krovno tijelo središnjih banaka upozorava na ‘kritično raskrižje’

Njegov uvid u prodaju trenutno je u kontrastu s drugim aktualnim indikatorima koji sugeriraju da stezanje monetarne politike Federalnih rezervi još nije pronašlo put do realnog gospodarstva.

Američko tržište rada u tekućem je kvartalu ostalo robusno, a inflatorni pritisci polako posustaju, što je pojedine analitičare ponukalo na procjene da će središnja banka ekonomiju prizemljiti “meko”.

>>>Bajkovit rast zaposlenosti u SAD-u pospješuje brige o monetarnom politikom induciranoj recesiji

S druge strane transmisija monetarne politike povijesno je neizvjesna i dolazi sa zadrškom, pa bi se utjecaj stezanja na potrošače mogao materijalizirati upravo ususret Novoj godini.

Za pažljivije motritelje zanimljivo, takav je scenarij izgledan i europodručju koje već koketira s recesijom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima