Biznis i ekonomijaPreporučeno

Tržišta slave dobrostivost omikrona

Tržišta u utorak slave posljednje informacije o mutaciji koronavirusa nazvanoj omikron za koju je iz dana u dan sve izglednije da je zaraznija ali dobrostivija od delta inačice, da ima sve jasniji potencijal preuzeti dominaciju i, uz malo sreće, dokinuti pandemiju koja svijet drži u grču od kraja 2019. godine.

>>>Procjene o benignosti omikrona bodre tržišta

Sjedinjene Države, Azija ili Europa – dionice su u usponu gdjegod bacili oko i trenutačno utiru put ponajboljem danu u posljednja dva mjeseca. Tržišta novca ponovno kalkuliraju sa stezanjem monetarne politike u SAD-u do lipnja 2022. godine.

>>>Snaže indicije da omikron štedi pluća, respiratore | COVID-19

Optimizam krojača monetarnih i fiskalnih smjernica uočljiv je na svakom meridijanu i paraleli. Australska središnja banka procjenjuje da omikron neće osujetiti gospodarski oporavak, dok glavni američki epidemiolog, Anthony Fauci, za CNN ponavlja inicijalne procjene da mutacija naizgled nema “veliki stupanj ozbiljnosti”.

>>>Omikron preuzeo genetički kod obične prehlade | istraživanje

“Zasad je prerano davati uistinu konačne izjave, ali dosad se ne čini da postoji veliki stupanj ozbiljnosti. No, mi uistinu moramo biti pažljivi prije nego donesemo bilo kakvu odluku da je manje ozbiljan ili da uistinu ne izaziva bilo kakvu ozbiljnu bolest u poredbi s deltom,” rekao je stručnjak.

>>>Njemački epidemiolog: omikron bi mogao biti ‘božićni dar’, ubrzati put do kraja pandemije

“No, do sada su signali bili ohrabrujući u pogledu ozbiljnosti,” dodao je prema citatu UPI-ja.

Dow Jones je na citiranu izjavu i druge spoznaje o omikronu danas reagirao skokom za 646.59 poena, ili 1.87%, S&P se propeo za 1.17% a Nasdaq za 0.93%.

>>>Generalni direktor WHO-a zabrinut zbog ‘grubog, neznanstvenog odgovora’ na omikron

Euforija je osobito uočljiva u dionicama povezanima s turizmom i putovanjima, primjerice, dionice avioprijevoznika United Airlines, American Airlines i kompanija za kružna putovanja brodovima Carnival Cruise Line i Royal Caribbean redom bilježe porast za oko 8%. Uspone od 4% do gotovo 7% bilježe i znameniti hotelijeri.

>>>[Petnaestak dana od otkrića] nema izvještaja o smrti od omikrona | WHO

Sjajan dan bilježi i paneuropski STOXX 600, čija je vrijednost porasla za 2.5%. CNBC ističe da su pozitivan sentiment i dobici vidljivi u svim sektorima velikih europskih burzi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Tržišta slave dobrostivost omikrona […]

Comments are closed.