Biznis i ekonomijaPreporučeno

U rujnu realni pad plaća za 5.0% na godišnjoj razini | DZS

Državni zavod za statistiku (DZS) u ponedjeljak bilježi nominalni i realni pad prosječnih bruto i neto plaća u pravnim osobama na mjesečnoj razini u neugodnom trendu koji uparen s povijesnom inflacijom ruši standard građana ususret neizvjesnoj i izgledno gospodarski depresivnoj 2023. godini.

>>>Unija s krajem 2022. uranja u recesiju | jesenska prognoza Europske komisije

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u rujnu je iznosila 7 623 kune, što je nominalno niže za 0,7%, a realno za 2,2% u poredbi s kolovozom. Bruto plaće istovremeno su bile nominalno niže za 1.3%, a realno za 2.8%.

Prosječna mjesečna neto i bruto plaća za rujan 2022./DZS

Najviša prosječna neto plaća po zaposlenome u rujnu je isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 12 580 kuna, a najniža, od 4 929 kuna, u Zaštitnim i istražnim djelatnostima.

>>>Rast plaća kaska za inflacijom | MojPosao

Promatrano na godišnjoj razini, neto plaće su u rujnu bile nominalno više za 7.2%, a realno niže za 5.0% u poredbi s istim mjesecom lani.

>>>Šonje: Hrvatska ima preduvjete da recesiju prebrodi bolje od ostatka Unije

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za rujan 2022. iznosila je 42,79 kuna, što je u odnosu na kolovoz 2022. više za 3,7%, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 7,1%.

Realni indeksi neto i bruto plaća izračunavaju se dijeljenjem nominalnih indeksa neto i bruto plaća indeksom potrošačkih cijena za odgovarajuće mjesece i godine.

Inflacija u Hrvatskoj rekorde postojano obara od svibnja, kada se na godišnjoj razini vinula za 10.8%.

>>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

Stopa se u lipnju popela na 12.1%, a u srpnju na 12.3% gdje se zadržala i u kolovozu, prije daljnjeg propinjanja na 12.8% u rujnu i 13.2% u listopadu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima