PolitikaPreporučeno

Američki senat idući tjedan o zaštiti europske energetske sigurnosti, sankcijama za Sjeverni tok 2

Vijeće američkog senata za vanjske poslove idući tjedan glasa o uvođenju sankcija kompanijama uključenima u projekt izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 koji će ruski plin isporučivati direktno u Njemačku.

Vijeće je o sankcijama trebalo odlučiti u četvrtak 25. srpnja, ali je republikanski senator Jim Risch udovoljio zahtjevu jednog od članova koji je zatražio odgodu razmatranja “Zakona o zaštiti europske energetske sigurnosti”.

>>>Njemački dužnosnik: Europa se mora pripremiti za sankcije, otvoreni trgovinski rat sa SAD-om

Amerika tvrdi da su sankcije za Sjeverni tok 2 nužne kako bi zaštitile Njemačku i druge europske zemlje od ruskog utjecaja, dok istovremeno nudi svoj, od ruskog značajno skuplji “plin slobode” i gura Inicijativu tri mora.

Prijedlog zakona koji otvara vrata sankcijama je ispisao teksaški republikanski senator Ted Cruz. Da bi stupile na snagu sankcije trebaju blagoslov američkog Kongresa i potpis predsjednika Donalda Trumpa.

>>>Igor Sečin: neosporna je realnost da SAD koristi energiju kao političko oružje na masivnoj razini

Sjeverni tok 2 financiraju Uniper SE, Engie SA, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG i BASF SE Wintershall u partnerstvu s ruskim Gazprom PJSC-om. Ruski plin je u prosjeku 30 posto jeftiniji od američkih ponuda a Europa uvozom iz Rusije pokriva oko trećinu svojih potreba. Kapacitet Sjevernog toka 2 je 55 milijardi kubičnih metara godišnje.