PolitikaPreporučeno

Amerika naoružava ukrajinske naciste

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ukida zabranu naoružavanja ukrajinske nacističke bojne Azov, izvijestio je u utorak Washington Post.

Arbitrarna odluka stiže u izazovnim trenucima za ukrajinske branitelje koji ruski pritisak trpe širom bojišnice rastegnute preko tisuću kilometara.

“Nakon temeljite revizije, ukrajinska 12. brigada specijalnih snaga Azov prošla je Leahyjevu provjeru koju je provelo Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a,” rekli su iz administracije, pozivajući se na “Leahyjev zakon” koji sprječava da američka vojna pomoć ide stranim jedinicama koje su vjerodostojno utvrđene da su počinili velika kršenja ljudskih prava.

Iz ministarstva nisu odgovorili na upit WP-a je li oružje već isporučeno. Isti izvor navodi da je Azov u posljednja dva mjeseca pospješio regrutiranje i sada podrazumijeva silu od oko 5.000 vojnika.

Stanford uklonio stranicu o Azovu

Grabancijaš ekskluzivno bilježi da je paralelno s odlukom Bijele kuće došlo do uklanjanja i revidiranja enciklopedijskih bilješki o Azovu, uključujući sa stranica renomiranog Stanforda koji je nacističko ustrojstvo bojne nastavio prepoznavati “do jučer”.

Relevantna stranica, čiji je sadržaj bio u izravnoj i izričitoj suprotnosti s revizijom, više ne postoji, već je izgubljena u onoj znamenitoj i zloglasnoj, orvelovskoj “rupi za sjećanja”.

Njezin sukus možete pročitati u sljedećem okviru ili na “Wayback Machine“.


Povezane vijesti

Comment here