PolitikaPreporučeno

Andersson: referendum o ulasku Švedske u NATO ‘loša ideja’

Švedska vlada nema planova za održavanje referenduma o ulasku u Sjevernoatlantski savez (NATO) ukoliko parlament oduči tražiti članstvo, rekla je u petak premijerka Magdalena Andersson.

>>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Ruska invazija na Ukrajinu prisilila je povijesno neutralne Švedsku i Finsku da revidiraju kako najbolje osigurati nacionalnu sigurnost. Očekuje se da će obje zemlje svoje odluke predstaviti u dolazećim tjednima.

>>>Magdalena Andersson odbacila pozive za ulazak Švedske u NATO

Rusija je izravno upozorila da bi promjena statusa rezultirala razmještanjem nuklearnog i drugog oružja na granicama Europske unije.

“Loša ideja”

Andersson je u navedenom kontekstu rekla da je referendum “loša ideja”.

“Mislim da ovo pitanje nije prigodno za referendum,” rekla je novinarima. “Ima puno informacija o nacionalnoj sigurnosti koje su povjerljive, stoga postoje značajna pitanja povezana s takvim referendumom o kojima se ne može razgovarati i koje se ne mogu staviti na stol.”

>>>Medvjedev pozvao na ‘zdrav razum’, uputio izravnu nuklearnu prijetnju Finskoj i Švedskoj

Očekuje se da će revizija i nova procjena obrambene i sigurnosne politike u parlamentima odborima biti zaključena do sredine mjeseca. Andersson paralelno vodi interne rasprave u svojoj socijaldemokratskoj stranci o eventualnoj izmjeni stranačkog stava da članstvo u NATO-u nije u interesu Švedske.

Reuters piše da parlamentarna većina podržava članstvo, otpor Socijaldemokrata glavna je prepreka pristupu Savezu koji trenutačno okuplja 30 zemalja.

“Glasači nisu naivni”

Lider “Stranka umjerenih”, najveće u opoziciji, također je odbacio pozive na referendum.

“Glasači … nisu naivni o Rusiji,” rekao je prije u tjednu Ulf Kristersson za dnevni list Aftonbladet uslijed rasprave s lidericom Lijeve stranke Nooshi Dadgostar. “Izrazito je jasno da su švedski glasači razumijeli što se dogodilo 24. veljače i iz toga izvukli svoje zaključke,” dodao je.

Lijeva stranka također se protivi ulasku u NATO, no Dadgostar drži da bi građani trebali iskazati svoju volju. “Ovo … mora ići natrag glasačima, ovo pitanje mora imati jako snažnu demokratsku potporu,” rekla je.

>>>Opasnost od nuklearnog rata je ozbiljna, stvarna: Lavrov

Aftonbladet je 20. travnja objavio anketu Demoskopa prema kojoj ulazak u NATO podržava 57% ispitanika, u poredbi s njih 51% u ožujku.

Švedska na izbore izlazi u rujnu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Švedska premijerka Magdalena Andersson u petak je odbacila pozive da se o ulasku u vojni savez povede nacionalni referendum rekavši da je to “loša ideja”. […]

  2. lMgFxNuAoSanHJch

Comments are closed.