PolitikaPreporučeno

Norveška je prepoznala palestinsku državnost

Norveška je u srijedu napravila povijesni korak, prepoznala i priznala palestinsku državu.

“Norveška vlada odlučila je da će Norveška priznati Palestinu kao državu. Usred rata, s desecima tisuća poginulih i ozlijeđenih, moramo održati na životu jedinu alternativu koja nudi političko rješenje za Izraelce i Palestince podjednako: Dvije države, koje žive jedna pored druge, u miru i sigurnosti,” rekao je premijer Jonas Gahr Støre prema priopćenju objavljenom na službenim stranicama vlade.

Dodao je da je njegova vlada prepoznala temeljno, neovisno pravo palestinskog naroda na samoodređenje.

“I Izraelci i Palestinci imaju pravo živjeti u miru u svojim državama. Neće biti mira na Bliskom istoku bez dvodržavnog rješenja. Ne može biti dvodržavnog rješenja bez palestinske države. Drugim riječima, palestinska država je preduvjet za postizanje mira na Bliskom istoku,” rekao je.

Iz vlade su u priopćenju naveli da bi se teritorijalno razgraničenje između dviju država trebalo temeljiti na granicama prije 1967. godine, odnosno prije “Šestodnevnog rata” tijekom kojeg je Izrael okupirao dijelove Sinajskog poluotoka, Pojasa Gaze, Zapadne obale i istočni Jeruzalem.

Navedeno je da bi Jeruzalem trebao biti glavni grad obiju država, “bez prejudiciranja konačnog dogovora o granicama, uključujući korištenje razmjene zemljišta”.

Palestinsku državnost sada prepoznaje 144 od 193 članica Ujedinjenih naroda.

Nakanu priznanja u međuvremenu su deklarirale i druge članice Europske unije koje se još nisu odlučile na čin.

Proglasi Irske i Španjolske najavljeni su za 28. svibnja. Htijenje su iskazale i Slovenija i Malta.

Norveški čin stiže nakon što je glavni haški tužitelj zatražio nalog za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina i zločina protiv civilnog stanovništva.Povezane vijesti

Comment here