PolitikaPreporučeno

Poigravanje kineske vojske s granicama Tajvana, zahvala ‘drugarici Pelosi’ | VIDEO

Foto: The Telegraph/YouTube

Kina je u četvrtak započela s redovitim vojnim vježbama čije je velebne razmjere svojim posjetom Tajvanu uvjetovala predsjednica Donjeg doma Sjedinjenih Američkih Država, Nancy Polosi.

Narodna je armija na čin, prihvaćen kao uvredu i osporavanje kineskog legitimiteta i suvereniteta nad otočnom državom, odgovorila ispaljivanjem velikog broja raketa i razmještanjem mornarice u šest zona oko otoka.

>>>USS Ronald Reagan i USS Tripoli, pojačana budnost i sprema u blizini Tajvana

CCTV je naveo da je u prvom danu aktivirano više od 100 aviona, bombardera i lovaca, te više od 10 ratnih brodova.

“Smireni smo i nismo nagli, racionalni smo i nismo provokativni”

Tajvansko ministarstvo obrane istovremeno javlja o presretanju 22 kineska vojna zrakoplova koji su zaplovili unutar linija zračne obrane. Japan je prosvjedova jer je pet raketa sletjelo u njegovu gospodarsku zonu.

>>>Kremlj: ne treba podcjenjivati razinu napetosti koju je izazvao SAD | Tajvanska kriza

“Američko-tajvanski dosluh i provokacije Tajvan će samo gurnuti prema ponoru katastrofe, donijeti katastrofu tajvanskim sunarodnjacima,” rekli su u izjavi iz kineskog ministarstva obrane.

Tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen na vježbe je odgovorio pomirljivo i oprezno.

“Smireni smo i nismo nagli, racionalni smo i nismo provokativni, ali bit ćemo i čvrsti i nećemo bježati,” rekao je u obraćanju naciji.

>>>Usamljeni američki senator blokira 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

Tajvan je do kasnovečernjih sati četvrtka nedaleko svojih voda zabilježio let 11 kineskih balističkih projektila Dongfeng koji nisu korišteni još od “Treće krize Tajvanskog tjesnaca” u 1996. godini kada se Kina nakostriješila zbog tajvanskih prvih izravnih predsjedničkih izbora.

Tajvan samoupravu uživa od civilnog rata u 1949. godini kada su komunisti Mao Zedonga nacionalističku stranku Chiang Kai-shek’s Kuomintang (KMT) natjerali na strateško povlačenje prema otoku.

“Psihološki rat”

Kina je davno rezervirala pravo da Tajvan pod svoje okrilje vrati silom i ostatak svijeta postojano upozorava da je riječ o unutarnjim poslovima.

Izvješća sugeriraju da je u tijeku i veliki propagandni okršaj. Tajvan je rekao da su hakeri napali web stranice ministarstva obrane i upozorio na “psihološki rat”.

>>>Putin o Ukrajini: Rusija se nema kamo povući

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi američku je predstavu na državnoj televiziji karakterizirao kao “manijakalnu, neodgovornu i izrazito iracionalnu”.

Dodao je da će Kina krizu pokušati izbjeći diplomatskim putem ali da nikad neće popustiti u zaštiti temeljnih interesa.

>>>Od Amerike podobdena Kina vježba blokadu Tajvana | VIDEO

“Mislim da je (posjet Pelosi) dobra stvar,” rekao je za Reuters muškarac u Pekingu s prezimenom Zhao. “To nam daje priliku da opkolimo Tajvan, i da tu priliku iskoristimo za osvajanje Tajvana silom. Mislim da bismo trebali zahvaliti drugarici Pelosi.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] je na to dobacio da su Kinezi trenutačno “prezauzeti okruživanjem Tajvana”, odnosno vojnim vježbama koje je provocirao recentni posjet Taipeiu predsjednice Donjeg doma američkog parlamenta Nancy […]

Comment here