Biznis i ekonomijaPreporučeno

Popuštanje pritiska u Njemačkoj i Francuskoj, ‘jasni znakovi dezinflacije u eurozoni’

Inflacija u Njemačkoj i Francuskoj usporava brže od očekivanja, snažeći ufanja da će hlađenje cijena utrti put stanci u prilagodbi monetarne politike Europske središnje banke (ECB).

Cijene u Njemačkoj u svibnju su na godišnjoj razini rasle za 6.3%, nakon 7.6% u travnju. Glavni pokretač trenda pritom je hlađenje cijena energenata koje su lani ususret zimi zavrele uslijed sabotaža i sankcija povezanih s ruskom invazijom na Ukrajinu.

>>>Izazovna sprega cijena i plaća, blagi rast inflacije u eurozoni | travanj 2023.

Ekonomisti u anketama Reutersa u konsenzusu su očekivali sporije povlačenje, na 6.8%.

Inflacija u Francuskoj u svibnju se spustila na 6%, sa 6.9% u mjesecu prije, također niže od prognoziranih 6.4%.

Znakovi dezinflacije

Popuštanje inflatornih pritisaka u najsnažnijim gospodarstvima europodručja snaži očekivanja ekonomista da bi ECB stezanje monetarne politike mogao zaključiti u srpnju.

>>>Hrvatsku očekuje rast BDP-a za 1.7%, usporavanje inflacije i cjelogodišnji rast plaća | EY

“Sada vidimo jasne znakove dezinflacije u eurozoni,” rekao je Claus Vistesen, ekonomist istraživačke skupine Pantheon Macroeconomics. “Ulagači bi se trebali pripremiti za promjenu melodije na sastanku [ECB-a] sljedećeg mjeseca, postavljajući pozornicu za završetak ciklusa poskupljenja u srpnju.”

Financial Times bilježi kako postoje naznake da povećanje referentnih kamatnih stopa ograničava gospodarsku aktivnosti.

Njemačka je s krajem prvog tromjesečja uronila u recesiju. Emisija kapitala i zaduživanje putem euro banaka stagniraju šest mjeseci zaredom.

>>>Recesija u Njemačkoj

Krishna Guha, potpredsjednik američke investicijske banke Evercore, također prepoznaje da stroža monetarna politika “ima svoj prvi prigušujući učinak na aktivnost” te napominje da je uočio “znatnu promjenu u tonu među kreatorima politike”.

Je li bitka dobivena?

Ekonomisti očekuju da će Eurostat u četvrtak objaviti da je inflacija u eurozoni u svibnju pala na 6.3%, sa 7% u mjesecu prije.

Pažnja ECB-a pritom će biti na temeljnoj inflaciji, mjerilu koju isključuje nepostojane cijene hrane i energije, a koja je u travnju iznosila 5.6%.

Suočen s povijesnim inflatornim pritiscima ECB je referente kamatne stope od prošlog ljeta uzdigao iz negativnih 0.5% do 3.25%. Analitičari očekuju još jedno poskupljenje za 25 postotnih bodova.

>>>ECB poslao jasan i nedvosmislen signal o nastavku poskupljenja novca

Potpredsjednik upravnog odbora banke, Luis de Guindos, u srijedu je posljednje podatke pozdravio kao “dobre vijesti”, ali ponovio fokus na inflatornu jezgru. “Je li bitka dobivena? Ne bih to rekao.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Popuštanje pritiska u Njemačkoj i Francuskoj, ‘jasni znakovi dezinflacije … 31/05/2023 […]

Comments are closed.