PolitikaPreporučeno

Zelenskij upozorio na tešku zimu, Rusi ginu u napadima na Avdijivku | VIDEO

Predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je upozorio Ukrajince da se s dolaskom zime pripreme za novu plimu napada na infrastrukturu i da vojska očekuje ruske proboje u istočnom ratnom teatru.

Upozorenje, isporučeno u redovitom večernjem obraćanju naciji, stiže dan nakon prvog raketnog udara na glavni grad Kijev u posljednjih sedam tjedana.

“Gotovo smo na polovici studenoga i moramo biti spremni na činjenicu da bi neprijatelj mogao povećati broj napada raketama i dronovima na našu infrastrukturu,” rekao je Zelenskij prema citatu Reutersa. “Rusija se priprema za Ukrajinu. I ovdje, u Ukrajini, sva pažnja mora biti usmjerena na obranu, na odgovor teroristima i na sve što Ukrajina može učiniti kako bi progurala kroz zimu i popravila sposobnosti naših vojnika.”

Rusija je prošle zime, 10 mjeseci nakon početka svoje invazije, lansirala val za valom napada na elektrane i druga postrojenja povezana s energetskom mrežom, što je dovelo do nestanka struje u naširoko odvojenim ukrajinskim regijama.

Ministar za energiju, German Galuščenko, u subotu je ocijenio da će Ukrajina imati dovoljno energetskih resursa da prezimi. “Pitanje je koliko budući napadi mogu utjecati na opskrbu,” dodao je.

Ukrajinski dužnosnici u posljednjim su tjednima izvijestili o više od 60 ruskih napada na “kritičnu infrastrukturu”, što pojedine analitičare i komentatora nuka na procjenu da je zimska kampanja već započela.

Bitka za Avdijivku

Zelenskij je u obraćanju pozdravio i pohvalio “herojske” napore branitelja grada Avdijivke kojima prijeti logističko odsijecanje i koji postojani pritisak ruskih snaga trpe od prvih dana listopada.

Glasnogovornik ukrajinske vojske, Oleksandr Štupun, u nedjelju je rekao da se intenzitet pješačkih napada u posljednja 24 sata prepolovio, ali su osnažene ruske zračne kampanje.

“Neprijatelj je prekjučer pretrpio značajne gubitke i mora se pregrupirati,” izjavio je Štupun na nacionalnoj televiziji.

Ukrajinska 47. mehanizirana jedinica u nedjelju je objavila snimke razbijenih ruskih mehaniziranih formacija na prilazima u Avdijivku.

Proukrajinski korisnik X-a @GloOouD u nedjelju je objavio seriju videozapisa koji bilježe ruske gubitke u mehanizaciji i ljudstvu.

Grabancijaš čitatelje upozorava da je zapis uznemirujućeg sadržaja i bilježe smrt na bojišnici, proslijedite s pažnjom.

Ukrajinski izvori prošlog su tjedna prepoznali da Rusi stežu obruč oko Avdijivke u čijoj okolici razmještaju veliku vojnu silu.

Sedam mjeseci (ne)uspjeha kod Bahmuta

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general Oleksandr Sirskij, na Telegramu je napisao da su ruske snage “aktivnije u sektoru Bahmuta gdje nastoje vratiti izgubljene položaje”.

Rusija je Bahmut osvojila u svibnju u jednoj od najkrvavijih bitki u povijesti urbanog ratovanja. U ovom trenutku čak i dokoni promatrači sukoba znaju da Kijev otad postojano tvrdi da postiže uspjehe u oslobađanju grada no oni se uporno odbijaju materijalizirati na bojišnici.

Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je reklo da je na području Bahmuta igralo defanzivu i odbilo pet ukrajinskih napada.

Reuters u izvješću podsjeća i ponavlja da je neovisna provjera navoda o situaciji na bojišnici nemoguća.

Comment here