PolitikaPreporučeno

Hrvatska nabavlja 10.000 doza skupog i neučinkovitog remdesivira | COVID-19

Vili Beroš; Foto: European Union

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je rekao da hrvatski porezni obveznici naručuju 10.000 doza remdesivira (Veklury), prijepornog i neučinkovitog lijeka protiv bolesti COVID-19.

>>>Covid profiterstvo

“Zbog trenutne epidemiološke situacije i potrebe nabave dodatnih količina remdesivira, na temelju mišljenja struke, iskazana je  potreba za tim lijekom za područje Hrvatske za razdoblje do 30. rujna u količini od 10.000 doza,” rekao je ministar na sjednici Vlade.

“Riječ je o lijeku za liječenje težih COVID pacijenata, odnosno onih oboljelih od upale pluća, kojima je potreban dodatni kisik,” dodao je.

>>>Najviše tijelo za intenzivno liječenje ne preporučuje remdesivir za teško oboljele od COVID-19

Ministar je u izlaganju napomenuo da lijek nije redovito niti komercijalno dostupan na europskom tržištu, već da je nabavka omogućena u okviru zajedničkih smjernica koje je 18. srpnja osmislila Europska komisija.

Ugovor je sklopljen s proizvođačem lijeka, Gilead Sciences, za sve države članice koje su se uključile u postupak zajedničke nabave, a financijska sredstva za njegovu nabavu osigurava HZJZ.

>>>RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo

Za provedbu je zaduženo Ministarstvo zdravstva, HZJZ i Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” čiju je ravnateljicu, Alemku Markotić, RH ovlastio za naručivanje nove doze remdesivira do 30. rujna 2022.

>>>Vlada i Alemka Markotić kupuju izrazito skup i neučinkovit lijek za COVID-19 | remdesivir

“Proizvođač je poseban ugovor o kupnji lijeka uputio u Republiku Hrvatsku 13. kolovoza,” rekao je Beroš.

Kontekst

Remdesivir je izrazito skup lijek originalno osmišljen za borbu protiv hepatitisa C. Iskušan je i u liječenju ebole i Marburg virusa protiv kojih se pokazao neučinkovit.

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

Iako su pojedine zdravstvene vlasti i regulatori, uključujući američku Agenciju za hranu i lijekove, dale uvjetovano ili pozitivno mišljenje za primjenu protiv bolesti COVID-19 njegova je učinkovitost protiv koronavirusa SARS-CoV-2 osporena još u 2020. godini prilikom prvih kliničkih ispitivanja i velikih valova pandemije.

>>>Privatni razgovori o javnom tenderu za cjepiva ušli u ‘mainstream’ | covid profiterstvo

Znanstveni konsenzus da je riječ o neučinkovitom lijeku protiv covida danas slovi kao čvrst. Portal “Science” Američke udruge za promicanje znanosti, još je u listopadu 2020. rezimirao velike prijepore oko njegove učinkovitosti i odobrenja.

Neučinkovitost su u međuvremnu utvrdila i potvrdila brojna neovisna istraživanja, uključujući studije objavljene u renomiranim žurnalima sa zahtjevnim recenzentima kakav je Lancet.

Jedna od citiranijih anamneza i analiza njegove neučinkovitosti objavljena je 17. rujna 2021. godine u ASM žurnalu Antimikrobna sredstva i kemoterapija.

>>>Cijena usluga i ‘errora’ Cuspisa 600.000 kuna+PDV | ministarstvo

Remdesivir primarno služi za liječenje teško oboljelih. Gilead je njegovu cijenu u Americi odredio na oko 400 dolara (3,000 kuna) po bočici što znači da prosječna cijena petodnevne terapije seže do 15,000 kuna.

Priopćenje Vlade nije otkrilo koliko će cijenu za neučinkoviti lijek platiti Hrvatska.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima