PolitikaPreporučeno

Privatni razgovori von der Leyen o nabavci cjepiva napokon stižu pred elitno vijeće najvišeg suda

Sud Europske unije u studenome će napokon odgovoriti na tužbu New York Timesa iz siječnja 2023. godine pokrenutu nakon što je izvršno tijelo Europske unije reklo da je njegova predsjednica, Ursula von der Leyen, izbrisala privatne poruke koje je tijekom nabavke cjepiva protiv bolesti COVID-19 razmijenila sa šefom Pfizera, Albertom Bourlom.

Kontekst

Komisija je u jeku pandemije naručila monstruozne količine cjepiva i osmislila shemu koja cijepljenjem i docjepljivanjem ili postojanim testiranjem – covid potvrdama i propusnicama – uvjetuje temeljne slobode, poput rada i kretanja.

Predsjednica izvršnog tijela pritom je o javnom tenderu za cjepiva povela privatne razgovore i s glavnim direktorom Pfizera razmjenjivala tekstualne poruke na WhatsApp-u.

Dopisivanje su javno potvrdili i von der Leyen i Bourla.

Kada su mediji i građani zatražili uvid u prepisku, Komisija je rekla da su predmetne poruke izbrisane.

Ured Europskog tužitelja lani je u studenom pokrenuo istragu navodne korupcije u nabavci cjepiva od koje su najviše profitirali američki Pfizer i njemački BioNTech.

Procjenjuje se da je vrijednost svih tendera za cjepiva 35 milijardi eura, no ugovori su zaštićeni i njihov sadržaj  nije dostupan javnosti.

Hrvatska je među zemljama članicama koje traže izlaz iz bezizlaznih ugovora i bijeg od nametnutih obveza.

Sudačka elita

Renomirani New York Times lani je u veljači pokrenuo sudski postupak i tužio Komisiju u nastojanju da oslobodi informacije.

Najviši sud Europske unije prvo je saslušanje sada odredio za 15. studeni, rekle su osobe upoznate s pripremama za Financial Times.

Tužbu će razmatrati veliko vijeće od 15 sudaca koje u pravilu preuzima izrazito složene ili značajne predmete.

Očekuje se da će sud odlučivati o prihvatljivosti dokaza i potom od pravnih zastupnika Komisije zatražiti objašnjenje jesu li tekstovi ikada postojali, te ako jesu zašto nisu sačuvani. Ukoliko se ustanovi da su uništeni, tražit će se objašnjenje za takav postupak.

Komisija je prije rekla da izvršno tijelo ne pohranjuje i ne čuva poruke s aplikacija za njihovu razmjenu jer su one neslužbene, što je samo dolijalo ulje na vatru uslijed silogizma da je jedan od najvećih tendera ikada rezultat “neformalnih” i osobnih dogovora.

Opći sud EU-a ove je godine ususret izborima za Europski parlament potvrdio izostanak transparentnosti u nabavci covid cjepiva.

Von der Leyen je zbog svoje uloge u tenderu predmet drugih sudskih postupaka, uključujući privatne.

Ursula von der Leyen (životopis) bivša je ministrica obrane u Njemačkoj čiji su mandat popratili skandali s nabavom i proliferacijom neonacizma (vanjska poveznica, DW), njezin je suprug Heiko plemić i dionik farmaceutske industrije (wiki).

U zgodnoj triviji vijest o početku saslušanja pred Sudom EU-a koincidira s njezinim 66-im rođendanom.



Povezane vijesti

Comment here