PolitikaPreporučeno

EU pregovara o plaćanju veće cijene za manje količine cjepiva Pfizer/BioNTecha

Bruxelles je poveo pregovore s proizvođačima Pfizer/BioNTech u nastojanju da smanji broj naručenih doza mRNK cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje je kroz privatne i netransparentne razgovore sa šefom Pfizera osigurala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

>>>Preziranje Ursule von der Leyen

Izvršno tijelo Europske unije, Europska komisija, u jeku je pandemije naručila monstruozne količine cjepiva koje su propale ili propadaju unatoč ne nužno odgovornom produljenju roka trajanja.

Postupak nabavke predmet je široke kritike i istrage europske tužiteljice.

Sanacija štete

Reuters ekskluzivno doznaje da predstavnici Unije traže način da smanje štetu od ugovorene obveze o kupnji do 500 milijuna doza u 2023. godini, potencijalno kroz plaćanje veće cijene za manju količinu cjepiva kako bi se ispunili uvjeti ugovora.

>>>RH ima dva milijuna neiskorištenih doza, razmatraju se poticaji – kreću reklamni spotovi

Izvori upoznati s razgovorima uz uvjetovanje anonimnosti kažu da se razmatra i produljenje roka isporuke, možebitno za drugu polovicu 2024. godine.

Pregovori su u tijeku i njihov je ishod neizvjestan.

Zasićenje

Traženje izlaza iz bezizlaznih ugovora čiji je sadržaj uskraćen javnosti, a koji traži i Republika Hrvatska, stiže uslijed globalnog osviještenja o (ne)učinkovitosti cjepiva, zasićenja tržišta i propadanja tragikomičnih količina cjepiva.

Komisija je na upit Reutersa o pregovorima odgovorila da članice i izvršno tijelo žele “osigurati da dogovori reflektiraju promijenjenu situaciju”.

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

Komisija “će nastaviti prilagođavati zalihe doza cjepiva kroz godine koje dolaze i nabavku rastegnuti kroz dulje vremensko razdoblje,” rekla je osoba zadužena za odnose s javnošću odbivši komentirati cijenu ili druge detalje.

Komentar je uskratila i služba za odnose s javnošću Pfizera uz natuknicu da je tvrtka pokazala spremnost odgovoriti na brige članica Europske unije.

>>>‘Neka završi. Neka okonča!’ – kronologija propadanja osobe koju je ubilo cjepivo protiv covida

“Uvijek smo imali višestruki pristup cijenama za cjepivo protiv COVID-19, vođen dogovorenim količinama i razinama nacionalnog dohotka, kako bismo osigurali jednakost između sporazuma sa zemljama sa sličnim ekonomskim profilima.”

>>>Pogledajte kako ‘pobunjenici’ paniraju šefa Pfizera Alberta Bourlu

Sličan je odgovor stigao i od BioNTecha koji “nastavlja raditi s Europskom komisijom i vladama kako bi pronašao pragmatična rješenja uz štovanje temeljnih principa sporazuma između stranaka u zaključenom ugovoru”.

Iako je zasićenost cjepivima globalnog karaktera, količine koje je ugovorila von der Leyen nemaju premca.

Većina Europljana koja su se željeli cijepiti to su već učinili, a volja i spremnost za docjepljivanje kopni uslijed spoznaja o neučinkovitosti cjepiva i potencijalno kobnim nuspojavama koje su naizgled učestalije od procjena regulatora s ove i one strane Atlantika.

>>>Istraživač citirao uznemirujuće podatke, pozvao na obustavu primjene mRNK cjepiva | COVID-19

Nepovjerenje na pojedinim društvenim mrežama, uključujući Facebook i Twitter, u aktualnom je trenutku gotovo 100 postotno.

Kontekst

Europska komisija je s Pfizer/BioNTechom u svibnju 2021. godine potpisala ugovor o kupnji 900 milijuna doza uz opciju preuzimanja još 900 milijuna doza do kraja 2023. godine.

U aktualnom trenutku propada ili je propala oko polovica od inicijalno isporučenih 900 milijuna doza. EU nema namjeru preuzeti drugih 900 milijuna.

>>>RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo

Komisija je u spornom tenderu ugovorila cijenu od 19.50 eura po dozi, europske vlade u tekućoj su godini proizvođačima obvezne platiti između 7.8 milijardi i 9.75 milijardi eura.

>>>Pfizer učetverostručuje cijenu cjepiva za COVID-19

Reuters piše da je nejasno koliko bi mogla iznositi nova cijena. Pfizer je cjepivo postojano poskupljivao i za jesen najavio da će jedna doza u Sjedinjenim Američkim Državama kotirati između 110 i 130 dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>EU pregovara o plaćanju veće cijene za manje količine cjepiva Pfizer/BioNTecha […]

Comments are closed.